Sztrájk miatt ingyenes a Louvre

Vágólapra másolva!
A világ leghíresebb múzeumában, a párizsi Louvre-ban a jegyszedők és teremőrök sztrájkja miatt a múzeum vezetői kénytelenek ingyen beengedni a látogatókat.
Vágólapra másolva!

Évente több mint nyolc millióan látogatnak el Párizs talán leghíresebb látnivalójába, a legendás Louvre múzeumba. Az elsősorban a Mona Lisa és a Milói Vénusz megtekintése miatt érkező turistahadak, na meg persze a "Da Vinci kód"-rajongók egyre nagyobb stressznek teszik ki a múzeum dolgozóit.

A teremőrök egyik vezetője az ABC News-nak elmondta, hogy a legtöbben el sem tudják képzelni, milyen fárasztó napi nyolc órán keresztül egy helyben állni, mozdulatlanul ülni egy széken és senkihez egy szót sem szólni.

A múzeumi teremőrök megpróbáltatásaik ellenszolgáltatásaként fizetésemeleést kérnek, nem is akárhogyan. Azok az őrök, akik a Mona Lisa-nak helyt adó teremben teljesítenek szolgálatot 190, akik pedig a Mílói Vénuszt vigyázzák, 115 eurós fizetésemelést kérnek. Mivel a posztokat rendszeresen cserélik, ez összesen mintegy 10 százalékos fizetésemelést eredményezne.

Párizsban egyébként nem csak a Louvre-ban, hanem a Verseilles-i kastély múzeumaiban és a Museed'Orsay-ben is sztrájkol a személyzet.