Túra Afrika legnagyobb nyomortelepén

Vágólapra másolva!
Szakítva a hagyományos szafari-programokkal, merőben új utazási ajánlatot kínál egy kenyai utazási iroda ügyfeleinek. Az ország fővárosa, Nairobi mellett lévő hatalmas nyomortelepre, Kiberába vezet túrákat. A kezdeményezés heves tiltakozást váltott ki a helyi hatóságokból, ugyanakkor vannak támogatói is.
Vágólapra másolva!

A nairobi székhelyű Vistoria Safaris nevű utazási iroda merőben új városnézést kínál utasainak. A cég vezetője, James Asudi szerint a turistáknak már elegük van az unalomig reklámozott nemzeti parkokból és vadlesekből, ezért valami igazán újszerű ajánlattal állt elő. A városba érkező turisták néhány óra erejéig ellátogathatnak Kenya és egész Afrika legnagyobb nyomortelepére, a Nairobi-völgyben található Kiberába. A nyomornegyedben mintegy 800 ezren laknak embertelen körülmények között, apró faviskókban. A kunyhók közötti "utcákat" szemét lepi el, a bűz néhol elviselhetetlen.

Az utazási iroda kezdeményezése heves ellenállást váltott ki a helyi hatóságokból és az ENSZ egyes vezetőiből is. Tiltakozó cikkek sora jelent meg a legnagyobb kenyai lapokban, amelyek mind azt a kérdést teszik fel, vajon tényleg erre van-e szükségük az ehhez hasonló nyomornegyedekben élőknek?

A szakemberek szerint az ehhez hasonló kétes akciók helyett valóságos segítséget kell nyújtani a nyomornegyedek lakóinak, az itt élők turisztikai látványosságként való mutogatása pedig komoly veszélyeket rejthet magában.

Azt ugyanakkor a többség elismeri, hogy ily módon fel lehet hívni egy jelenségre a közvélemény figyelmét, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a helyiek érzéseit sem. A nyomornegyed lakói szerint sokan a turisták érkezésétől a helyzetük javulását várták, de igazából semmi sem változott. Egy fiatal autómosó szerint a külföldiek úgy tekintenek rájuk, mint a kiállítási tárgyakra, fényképeket készítenek a szeméthalmok között, sétálgatnak a koszos utcákon pár percet, hogy aztán hazaérve elmondhassák, jártak a világ legnagyobb nyomortelepén.

A helyiek szerint úgy lehetne igazán hasznot húzni az idegenforgalomból, ha a turisták egy éjszakát ott is töltenének velük a viskókban, vagy esőzések idején is ellátogatnának ide, amikor az utcákon hömpölyög a szennyes lé. Ha mindezeket megtapasztalnák, talán hatékonyabban tudnának segíteni annál a néhány dollárnál - írja az ABC News.