Kerülik a turisták az Amerika erődöt

Vágólapra másolva!
Az amerikai turisztikai iparág képviselőinek szervezete (DAP) egy szenátusi bizottsági meghallgatáson gyors állami segítséget sürgetett a beutazó turizmus talpra állítása érdekében. Az idegenforgalmi krízis a szeptember 11-e utáni biztonsági szigorítások miatt alakult ki.
Vágólapra másolva!

A statisztikai adatok szerint 2001. szeptember 11-e óta nem kevesebb, mint 17 százalékkal csökkent az Egyesült Államokba érkező külföldi turisták száma. Ez a drámai visszaesés mintegy 200 ezer állás megszűnését eredményezte az idegenforgalomban, míg a pénzügyi veszteség elérte a 93 milliárd dollárt. Az egyik leglátogatottabb amerikai államban, Havaiin például 2005-ben közel félmillióval kevesebb turistát regisztráltak, mint a terrortámadásokat megelőző évben.

A visszaesés elsődleges okai a szakemberek szerint az amerikai vízum megszerzésének körülményessége, a vámtisztek nem ritkán durva udvariatlansága és az országmarketing hiányosságai voltak. Mindezek együttesen azt eredményezték, hogy a turisták inkább távol maradnak az Egyesült Államoktól és az ország azon kevés államok között van, ahol csökkenőben van az idegenforgalom.

A terrortámadások után bevezetett szigorítások valóságos idegenforgalmi krízist okoztak az országban, amely pedig hatalmas turisztikai potenciállal rendelkezik. Manapság az ázsiai és európai turisták úgy tekintenek az Egyesült Államokra, mint egy erődre, s hosszú időbe telik, mire ezt az előítéletet a szakemberek kiölik a turistákból.

Az egyik legnagyobb probléma az amerikai vízum beszerzésének körülményessége. Indiában és Brazíliában például, ahogy egyaránt négy-négy amerikai konzulátus található, a vízumkérőknek nagy távolságokat kell megtenniük, ráadásul többször is. 2006-ban a 211 vízumkiadó helyből 97-nél 30 napnál hosszabb ideig tartott a vízumok kiadása, de volt olyan hely is, ahol 90 napot kellett várniuk a jelentkezőknek.

A szakmai szervezet ezért arra kéri a külügyminisztériumot, hogy minden vízumkiadó konzulátuson tegye lehetővé, hogy a vízumokat 30 napon belül megkapják az igénylők. A szakemberek ezen felül állami segítségre is igényt tartanak a turisták az országba való belépésének egyszerűsítésére és célzott marketing kampányra is.