Kitiltanák Kitzbühelből az orosz síturistákat

Vágólapra másolva!
Osztrák állásfoglalások sorozatát provokálta ki Renate Danler, a tiroli idegenforgalmi hivatal néhány napja Bécsbe áthelyezett vezetője, aki egy nyilatkozatában kijelentette: Kitzbühelben a drágább szállodák üzemeltetői nem hivatalos megállapodás alapján 10 százalékban maximálják ezentúl a tiroli téli luxusüdülőhelyre érkező oroszok arányát.
Vágólapra másolva!

A hírt felkapták külföldi lapok is, amelyek arra hivatkoztak, hogy a kitzbüheli négy- és ötcsillagos szállodák üzemeltetőinek többsége szerint a gazdag orosz vendégeket azért nem kedvelik a tiroli síparadicsomban, mert mértéktelenül isznak, és hangos csoportjaik elriasztják más országok fizetőképesebb vendégeit. A hír Moszkvába is eljutott, ahol az ottani újságok is lecsaptak a értesülésre, Bécsben pedig az orosz nagykövetség tartott sajtótájékoztatót az ügyben, majd megindult a legkülönfélébb rendű és rangú osztrák tisztségviselők, szakértők, hirdetési és idegenforgalmi szakemberek cáfolatának az áradata.

Volt, aki körömszakadtáig tagadta, hogy bármiféle kvóta-rendszerről is szó lehetne, és volt olyan, aki elismerte, férőhely-kihasználási és foglalási szempontból léteznek kvóták, de semmiképp sem korlátozó jelleggel. Martin Bartenstein osztrák gazdasági miniszter viszont rendkívül szerencsétlennek nevezte a nyilatkozatot, és megerősítette, hogy Ausztriában várják a közép- és kelet-európai turistákat, közöttük az oroszokat is. A kitzbüheli születésű Thomas Reisenzahn, az osztrák szállodások szövetségének főtitkára pedig elnézést kért az orosz idegenforgalmi szervek bécsi képviselőjétől.

Az osztrák tömegtájékoztatás azóta szinte tonnaszám bányássza elő azokat az adatokat, amelyek azt bizonyítják: a tiroli szállodások egyelőre csak remélhetik, hogy orosz vendégeik aránya egyszer majd eléri a 10 százalékot. A statisztikák szerint ugyanis a kitzbüheli szállodákban télen a 2 százalékot, nyáron pedig a 0,1 százalékot is alig teszi ki az orosz állampolgárok aránya a külföldiek között. Fizetőképességükről pedig meggyőzően tanúskodnak azok a statisztikák, amelyek szerint egy ausztriai vásárlásnál az

orosz állampolgárok átlagosan 503 eurót költenek, míg például a japánok csak 285-öt, az amerikaiak 390-et, bár az ukránok 621-et. Az osztrák statisztikai hivatal adatai szerint egy orosz turista naponta átlag 250 eurót költ Ausztriában, míg egy német 114-et, egy francia 162-őt, egy holland pedig 118-at.

Tirolban ugyan az utóbbi 5 évben 200 százalékkal nőtt az orosz turisták száma, de jelenlegi létszámuk (41 ezer) az összes vendégnek csak a 0,5 százalékát teszi ki, míg a tartomány szállodáiban külföldiek által eltöltött 42 millió vendégéjszakának is csak a 0,65 százalékát.

Christian Harisch, az osztrák idegenforgalmi szövetség pénteki nyilatkozatában végül elismerte, hogy bizony Renate Danler hibát követett el. Bejelentette, hogy a következő napokban mosolyoffenzívát indít az orosz turisták megnyerésére a szövetség, hogy arányuk elérje a 10 százalékot Kitzbühelben.