Ökoturisztikai fejlesztés a Dráva-medencében

Vágólapra másolva!
Jól halad és a novemberi határidőre befejeződik a Dráva-medence 1,1 milliárd forintos komplex ökoturisztikai fejlesztése - közölte a projekt vezetője. Hajós Klára beszámolt arról, hogy a beruházások közül már elkészült a drávacsepelyi túraállomás, a somogybükkösdi esőbeálló, és megkezdődött a porrogszentkirályi erdei iskola, a kovácshidai bemutatóterem felújítása, továbbá az őrtilosi túraállomás, és a Duna-Dráva Nemzeti Park drávaszentesi bemutatótermének kivitelezése.
Vágólapra másolva!

A projektvezető elmondta: a 2004-ben indult és a Nemzeti Fejlesztési Terv több mint 90 százalékos támogatottságát élvező program célja, hogy lehetőséget nyújtson olyan, turisták által még sohasem látogathatott tájak, természeti értékek megtekintésére, melyek bemutatását eddig pénzhiány miatt nem lehetett megoldani.

A kezdeményezésben Somogy és Baranya öt kistérsége - Csurgó, Nagyatád, Barcs, Sellye és Siklós - vesz részt, a beruházások több mint 31 települést érintenek.

A program részeként a természet védelmével összefüggő fejlesztések valósulnak meg. A jelenlegi látogatóközpontok, kiszolgálóhelyiségek rekonstrukciójával, újak építésével, szolgáltatások bevezetésével lehetővé válik a Dráva, mint természetes élőhely bemutatása, és a korábbi, szabályozatlan turizmus okozta károk csökkentése is.

A tervek között 655 kilométer hosszú turistaútvonal kialakítása, jelekkel való ellátása, parasztházak, kilátók, madármegfigyelők felújítása, szárazföldi és vízi élőhelyek bemutathatóvá tétele, a kirándulásokhoz kapcsolható kulturális programokhoz pedig színpadok építése szerepel.

A program jó lehetőséget kínál az elmaradottabb kistérségek fejlődéséhez is, hiszen a vendégforgalom várható növekedésével nélkülözhetetlen forrásokhoz juthatnak.