A gyógyvizekre épülhet Székelyföld turizmusa

Vágólapra másolva!
A helyi turizmus felélesztését szolgálja a székelyföldi Borvízút elnevezésű projekt, amelynek keretében az elmúlt években helyi jellegű népi gyógyfürdőket újítottak fel, borvízmúzeumot (ásványvízmúzeumot), kerékpárutat hoztak létre a civil szervezetek, helyi önkormányzatok összefogása eredményeként.
Vágólapra másolva!

A Székelyföldön borvíznek nevezik az ásványvizet, hasznosítására több iparág fejlődött ki a XIX. század közepe óta, így jöttek létre palackozó-üzemek, üveghuták, gyógyfürdők, így terebélyesedett ki a fürdővendégek ellátására szakosodott vendéglátóipar.

Székelyföldön található Románia ásványvízkészletének jelentős hányada, a források száma kétezer fölött van. A mintegy 30 romániai ásványvíz-palackozó üzem fele a székelyföldi Hargita megyében működik. Így is azonban a kitermelhető vízmennyiségnek csupán 14 százalékát palackozzák. A hagyományos gyógyfürdőhelyek - Tusnádfürdő, Borszék, Előpatak - mellett mintegy 103 helyi érdekeltségű népi gyógyfürdőt tartanak számon a szakemberek, csupán a Hargita vulkáni hegység térségében.

A szakemberek ezért határozták el, hogy a Székelyföld regionális védjegyévé teszik a Borvízút elnevezésű projektet, amelynek számos eredményét a minap értékelte a sajtó előtt Potozky László, a csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány vezetője. Ez a szervezet finanszírozza a régió legnagyobb természetvédelmi projektjeit. Vezetője szerint az említett terv, megfelelő marketingstratégiával társítva, hozzájárulhat a vidék turizmusának fellendítéséhez.

Potozky László az elmúlt tíz évben szervezett székelyföldi fürdőépítő kalákák kezdeményezőivel és résztvevőivel együtt az elmúlt évtized munkájának vonta meg a mérlegét. A Székelyföldi Fürdőépítő Kaláka keretében 2001-ben a Lázárfalvi Nyírfürdőt, 2002-ben a tusnádi Nádasfürdőt, 2003-ban a kozmási Sószékfürdőt, 2004-ben a kászonújfalvi Sóskútfürdőt, 2005-ben a csíkszentkirályi Borsfürdőt és a Csobotfalvi Kerekegerfürdőt, 2006-ban a csíksomlyói Barátok feredejét és homoródkarácsonyfalvi Dungófürdőt újították fel a kalákázók.

A csíkszeredai Csíki Természetjáró és Természetvédő Egyesület, illetve a budapesti Ars Topia Alapítvány szervezésében, a szintén csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány finanszírozásával szervezett kalákákon a helyiek mellett Magyarországról, Nyugat-Európából érkezett fiatalok is részt vettek a munkában.

A fürdőket összekötő kerékpárút is megépült, de tönkre is ment az elmúlt két évben pusztító árvizek miatt. Újjáépítése érdekében újabb projektet indítanak "Isten hozta, biciklista" címmel. Az nem csupán a kerékpárút rendbetételét tűzte ki célul, hanem azt is, hogy a gyalogos és lovas turizmus számára egyaránt alkalmas pályát alakítsanak ki. Ezzel összhangban az érintett településeken működő vendéglátóipari létesítményeket kerékpárosok, lovasok és gyalogos turisták fogadására, ellátására is alkalmassá teszik.