Óceánjáró-rekord Helsinki kikötőjében

Vágólapra másolva!
Tavaly nyáron rekordot döntött a nemzetközi óceánjárók forgalma Helsinki kikötőjében. 259 hajót regisztráltak, 270 ezer utassal, ami 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A Balti-tenger térségében Helsinki az óceánjárók forgalma alapján immár a negyedik legnépszerűbb város Szentpétervár, Tallin és Koppenhága után. A Balti-tenger 19 kikötője egyébként 2073 óceánjárót fogadott tavaly nyáron, több mint kétmillió utassal.
Vágólapra másolva!

A turisztikai világjelentések szerint a legdinamikusabban fejlődő iparág a tengeri luxusutaztatás. A hajóutak 1980 óta évről évre 8-10 százalékkal nagyobb érdeklődést keltenek az utazók körében. Ennek eredményeképpen az európai társaságok szintén nagy profittal zárták az évet.

2006-ban több mint 5,6 millió utast szállított például az egyik legjelentősebb észak-európai hajóstársaság, a Viking Line is. Ez 4,6 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb forgalombővülés (+19 százalék) a Helsinki-Tallinn útvonalon volt, de a Stockholm és Finnország közötti járatok is jól teljesítettek.

A társaság 2008 januárjában egy vadonatúj, szupergyors átkelőhajót kíván forgalomba helyezni a Helsinki-Tallinn útvonalon.

Forrás: [origo]

A Viking XPRS ötvözi majd a hagyományos személyhajók és a leggyorsabb katamaránok tulajdonságait. A társaság flottája többször is megkapta a világ elsőszámú környezetbarát hajóinak elismerő címét, mivel azok a legmodernebb ISO 140001-es szabvány alapján épültek, továbbá a hajók kikötés után minden szennyvizet tartályokban szállítanak el a víztisztító üzemekbe.

A Viking XPRS tengerjáró építése 2006 augusztusában kezdődött, a remények szerint 2,5 óra alatt szeli majd át a Finn-öblöt a finn és az észt főváros között.