Szlovénia télen-nyáron

Vágólapra másolva!
Ha nyaralni, ha telelni, síelni, túrázni, strandolni, hegyet mászni, jó levegőt szívni, gyönyörködni vagy csak úgy utazni akarunk, akkor keresve sem találunk alkalmasabb úticélt, mint dél-nyugati szomszédunkat, Szlovéniát.
Vágólapra másolva!

Szlovéniát viszonylag gyorsan elérhetjük (persze menne ez gyorsabban is csak kéne építeni még néhány kilométer... mit is?). Autóval 3-4 óra alatt ott vagyunk Rédicsen, át a határon, keresztül a Murán, át a Dráván és máris zúzhatunk le egészen a tengerig. Természetesen, ha a tenger a cél. Szlovénia természeti adottságai egyedülállóak, ebben a valamivel több, mint 20 ezer km2-es országban minden megtalálható, ami csak utazónak az eszébe juthat. Hegy, völgy, tenger, folyó, patak. A tenger, a sízés, a hegymászás és a túrázás megszállottjai is megtalálhatják a számításukat.

Gyermekkorom hőse Gojko Mitic jut az eszembe amint a Dinári hegység szlovéniai részén, egy sziklapárkányon állva próbálta elhitetni velem, hogy Santa Fe csak két nap lovaglásra van. Hát nem. A mindössze 2 millió lakosú ország hivatalos nyelve a szlovén. A nemzetiségek közt találunk magyarokat, szerbeket, horvátokat, bosnyákokat, albánokat, makedónokat, olaszokat, németeket, osztrákokat is. Hivatalos fizetőeszköz már itt is az euró. Egy tolár nagyjából egy magyar forintot ér jelenleg. Persze mindennel fizetni lehet, ami egy kicsit is hasonlít a pénzre. Leginkább az euro tetszik a helyieknek, de nem vetik meg a dollárt sem.

Szlovéniáról elmondhatjuk, hogy valóban fénysebességgel fejlődik. Leküzdve az egykori Jugoszlávia felbomlását hihetetlen tempóban állt talpra. Miután az ország 70 százaléka a szolgáltatás szektorban dolgozik, bizton állíthatjuk, hogy bármerre is sodorjon minket a sors, ebben az országban szinte minden a turistákért van. Igazi mediterrán derű fogad minket, ami leginkább Görögországra jellemző, a maga rendkívül kedves, barátságos tulajdonságaival. A kérdés mára már nem kérdés többé, nevezetesen, hogy Szlovénia a legbalkánibb európai ország vagy a legeurópaibb balkáni ország?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!