Még bizonytalan a londoni légisztrájk

Vágólapra másolva!
Még hétfőn is tárgyaltak a British Airways és a légi utaskísérők szakszervezetének vezetői az elvileg másnap kezdődő - budapesti járatokat is érintő - 48 órás sztrájkról, jóllehet a legnagyobb brit légitársaság már a múlt hét végén tényszerűen azt közölte utasaival, hogy a munkajogi akciót megtartják, és a cég törölte a Heathrow repülőtérről induló összes járatát.
Vágólapra másolva!

A brit közlekedési dolgozók érdekképviselete (TGWU) főleg a betegszabadságok szigorítása, a munkabeosztással és a pályakezdő alkalmazottak alacsony fizetésével kapcsolatos elégedetlenség miatt hirdette meg keddre és szerdára a légikísérők sztrájkját. Az akció az eredeti terv szerint már hétfőn megkezdődött volna, de az érdekképviselet egy nappal halasztotta és lerövidítette a sztrájkot, hogy legyen idő további tárgyalásokra.

A TGWU két hete szavaztatta meg a BA 14 ezer fős légikísérői állományának 11 ezer szervezett tagját, akiknek 96 százaléka támogatta a munkabeszüntetést. Ha a vitás kérdéseket továbbra sem sikerül rendezni, februárban még két, egyenként 72 órás sztrájk lesz a BA-nél; a szakszervezet által kitűzött két újabb dátum február 5-7. és február 12-14.

Willie Walsh, a British Airways vezérigazgatója és Tony Woodley a TGWU első embere egész hétvégén tárgyalt egy titkosított helyszínen, de a megbeszélésekről, azok esetleges eredményéről egyetlen szó sem szivárgott ki. A felek mindazonáltal hétfőn ismét tárgyalóasztalhoz ültek.

A British Airways ugyanakkor már péntek este email-üzenetekben értesítette minden ügyfelét arról, hogy a kedd-szerdai sztrájkot a további tárgyalások ellenére megtartják.

A cég megerősítette, hogy a Heathrow-ról, a legnagyobb londoni repülőtérről az érintett két napon egyetlen járat sem indul - jóllehet a tengerentúlról visszatérő hosszú távú járatok meg fognak érkezni -, a második legnagyobb londoni repülőtérről, a Gatwickről pedig a BA belföldi és európai járatai nem szállnak majd fel. A járattörlések a British Airways Budapestre közlekedő napi három járatát is érintik.

A leállás két napjára összesen mintegy 1300 járatot töröltek, ami előzetes számítások szerint 150 ezer utast érint . A teljes sztrájksorozat, ha a terveknek megfelelően megtartják, iparági elemzők szerint 300 millió font (117 milliárd forint) kárt okozhat a cégnek.

A rivális légitársaságok nem titkolják, hogy jól jön nekik a British Airways-nél kialakult munkajogi vita. A Ryanair, a legnagyobb európai diszkont légitársaság közölte, hogy megugrottak foglalásai, és a cég jegyfoglaló honlapjának látogatottsága 25 százalékkal emelkedett. Hasonló közleményeket adott ki az easyJet és a Virgin Atlantic is.