Tavaly Amerikában zuhant le a legtöbb repülő

Vágólapra másolva!
A regisztrált balesetek számát tekintve a 2006-os év az egyik legbiztonságosabb év volt a légiközlekedés történetében. Tavaly 12,4 százalékkal kevesebb repülőgép-baleset történt, ezek egyharmada Észak-Amerikában - írja az AP hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évben összesen 156 olyan repülőgép zuhant le, amely legalább hat utas szállítására volt alkalmas, szemben az egy évvel korábbi 178-cal - derül ki egy, a légibaleseteket rögzítő, genfi székhelyű, iroda adataiból. A statisztikák szerint 2006-ban 1292 ember vesztette életét légi szerencsétlenség következtében, ami 11 százalékkal kevesebb min egy évvel korábban.

A Nemzetközi Polgári Légiközlekedési Szervezet adatai szerint ugyanakkor a légiforgalom 4 százalékkal bővült az elmúlt évben, s 2006-ban összesen 2,1 milliárd ember utazott repülőgépen.

Meglepő módon a tavalyi végzetes légibalesetek egyharmada Észak-Amerikában történt, s csak az Egyesült Államokban 45 repülőgép zuhant le. A legtöbb áldozatot követelő baleset augusztusban, Ukrajnában történt, amikor egy Tu-154-es repülőgép balesetében 170 utas vesztette életét.

A legtöbb halálos áldozattal általában a nagy utasszállító repülőgépek balesetei járnak, de a tavalyi évben a katasztrófák négyharmada kisebb, többnyire egymotoros gépekkel történt.