Vágólapra másolva!
Akinek elege van az unalmas házibulikból, a lejárt szavatosságú virsliből, a konyhai koccintásokból, nekik van néhány jó tippünk a szilveszter izgalmasabb eltöltésére.
Vágólapra másolva!

Még az óév utolsó előtti napjain is elindulhatunk, ha úgy döntünk, hogy a szilvesztert valahol külföldön szeretnénk eltölteni. Akár az Alpok felé, akár melegebb éghajlatra készülünk, százezer forint körüli összegbből meg is úszhatjuk a szilveszteri mulatságot.

Az utazási irodák ajánlataiban bőven találhatunk közeli és távoli desztinációkba szóló szilveszteri utakat. A kínálatban az egzotikusabb úticélok közül Bali, Dubai, a Kanári-szigetek, Jordánia, Mexikó, Tunézia szerepelnek, de akadnak európai célállomások is kedvezőbb áron, mint Mallorca, Madeira, Ciprus, vagy éppen Berlin, Bécs, esetleg Prága.

Kultúrszilveszter Bécsben

A világ talán legnagyobb szabadtéri bálterme, úgy tűnik idén is megtelik vendégekkel. December 31-én Bécs belvárosa fergeteges hangulatú bálteremmé változik át. Szilveszter napjának délutánjától egészen másnap kora hajnalig garantált a szórakozás a "szilveszteri ösvényen". Több mint egy tucat színpad gondoskodik a megfelelő hangulatról showműsorokkal, keringővel, operettekkel, rock- és népzenei előadásokkal. A kulináris élmények is elmaradhatatlan részét képezik a szilveszteri ünnepségeknek, a vendégek több mint 80 kioszk közül válogathatnak, amelyek bécsi specialitásokat, illetve a világ más tájairól érkező ínyencfalatokat és pezsgőt is kínálnak. Pontban éjfélkor, amikor a Szent István dómban található Pummerin (Ausztria legnagyobb harangja) elüti a tizenkettőt, kezdetét veszi a táncmulatság, amikor is több mint 650 ezer ember ünnepli keringőzve az újévet.

Sajátos hangulat várja szilveszterkor a vendégeket a Dunán szervezett sétahajózások alkalmával is, vagy a Hofburgban rendezett Császárbálon, ugyanígy a Városházán tartott szilveszteri gálán vagy a körúton található szállodák ünnepségein is.

A Bécsi Állami Operaházban a hagyományokhoz hűen Johann Strauss "Denevér" című művét játsszák. Az újév első reggelét a bécsiek hagyományosan egy, a másnaposságot elűző reggelivel kezdik a városháza előtti téren, ahol óriáskivetítőn tekinthetik meg, a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét.

Berlin

Bármilyen rendezvényre is mennénk Berlinben, előtte érdemes kipróbálni Németország első sötét éttermét. A Dunkel Resaurant a Weinmeister utcai metrómegállótól 5 perces sétával közelíthető meg, egyenesen a Gormann utcában.

A sötét étteremben világtalan felszolgálók segítségével foglalhatunk helyet, és szintén az ő segítségükkel tájékozódhatunk, hogy mi hol van a tányérunkon. Az étteremben megkövetelnek egyfajta fegyelmet, de az ügyetlenkedésen való nevetés, a tányértörés és pohárleverés mindennapos dolog. A látássérült alkalmazottak nem állnak fölöttünk, kizárólag akkor jönnek az asztalunkhoz, ha nevükön szólítjuk őket. A Dunkel étteremben egy négyfogásos menü ára 45 euró, asztalfoglalás viszont minden esetben szükséges.

A berlini buli a Branderburgi kapu és a Győzelmi emlékmű közötti szakaszon, vagyis a Siegesaulle negyedben a legmonumentálisabb. Óriás tűzijátékkal, előadóművészekkel, rengeteg táncmulatsággal, négy színpaddal, 10 parti sátorral, 8 kivetítővel, 250 falatozóval 80 ezer négyzetméteren várja, nemcsak a berlinieket, de az összes világutazót, akiket éppen Berlinben ért az újév.

A tavalyi évben közel egymillió ember búcsúztatta szabadtéren az óévet Berlinben. A két kilométer hosszú parti helyszíneit még bejárni is sok, nemhogy kiélvezni. A SIB (Silvester in Berlin) minden helyszínére ingyenes a belépés.