Karácsonyi vásárlóutak Európában

Vágólapra másolva!
Alig több mint egy hónap van hátra karácsonyig, ilyenkor az előrelátóbbak már megkezdik az ünnepi vásárlásokat. Ha külföldön járunk, érdemes szétnézni a kínálatban, nem ritkán jóval olcsóbban jöhetünk ki, mintha itthon keresnénk ajándékokat. Karácsonyi bevásárló körkép Európában.
Vágólapra másolva!

Ha ruha, akkor Milánó

Ha a karácsonyi ajándéknak ruhaneműt szeretnénk választani, keresve sem találhatunk jobb helyet Milánónál. A lombardiai divat-fővárosban az olaszok nagyritkán engedményeket is tesznek az amúgy méregdrága Gucci, Prada, Dolce&Gabbana konfekcióból. A legjobb üzletek az úgynevezett divatháromszögben helyezkednek el a Dóm tér, a Scala tér és a San Babila tér között. Itt a Montenapoleone utcában, a Vittorio Emanuele és Manzoni utcában a legjobb tervezők üzletei mind megtalálhatók.

Ha kicsit kevesebbet szeretnének költeni, érdemes a Vercelli Avenuet, vagy a Buenos Aires Avenuet választani. Igazi minőségi bőr cipőket pedig Via Belfiore-n vehetünk. A milánói bevásárlásokat érdemes úgy intézni, hogy hétfő után érkezzünk. Az üzletek ugyanis a hét első napján délelőtt általában zárva tartanak. Az élelmiszerboltok pedig hétfő délután húzzák le a rolót.

Észak Olaszországban Babbo Natale (Télapó) már December 13-án kiosztja az ajándékokat, úgyhogy a szülők nagybevásárlása december első hetében zajlik. Szerencsére a turisták általában csak december második hetében kezdik meg a nagy vándorlást a világ nagyvárosaiba, így Milánóba is.

Berlinben minden kapható

A berlini turisztikai hivatal legújabb felmérése szerint egy nemzetközi kérdőíven adott válaszok alapján a külföldi turisták a világ öt legjobb bevásárló városai közt ítélik meg Berlin helyét.

Berlinben több mint 460 ezer külföldi állampolgár él 183 különböző országból. Így szinte az egész világnak helye és létjogosultsága van a német kis és nagykereskedelemben, s ez természetesen visszatükrözik Berlin kirakataiban: Minden kontinensről érkeznek az étel és ital különlegesség, műszaki felszerelések, tartozékokat, ritka kiadványok, filmek.

Berlinben hétfőtől szombatig majdnem minden bolt este nyolcig nyitva tart, ezen felül, egy évben hat hétvégén a boltokat vasárnap is látogathatjuk. A nyugati városrészben a Tauentzien utca és Kurfürstendamm körül nagy népszerűségnek örvend a meghosszabbított vásárlások éjszakája. Ezt az akciót egy évben kétszer élvezhetik a turisták, amikor több mint félmillió látogatót vonzanak az éjfélig nyitva tartó üzletek.

Vasárnapi vásárlók számára fontos információ lehet a Hauptbahnhof bevásárló központ, amelyet ez év májusában adtak át, és a 15, 000 négyzetméteren található összes üzlet reggel nyolctól este tízig tart nyitva.

Berlin vásárlószínhelyei hagyományosan két központban találhatóak, a város nyugati és keleti részében. Azoknak, akik szeretnek csatangolni, a Kurfürstendamm és Tauentzien utca, illetve a város nyugati részében található és Friedrich utca és a Potsdamer tér közötti szakaszok a legalkalmasabbak. A kettes metró (U2) vonala érinti továbbá az Alexander terett és a Schönhauser Allee-t, ami szintén két kedvelt vásárlóhelyszín.

Az egyik legpatinásabb bevásárlóközpont Európa Center, amely az 1960-as években épült és a Breitscheid téren található szemben a nagytemplommal. Akik a 60-as évektől az Európa Centerben vásárolnak, úgy gondolják ebben az áruházban született meg a tapasztalati vásárlás filozófiája. Itt ugyanis minden a vásárlókért van, akik bármit megfoghatnak, felpróbálhatnak, kibonthatnak, visszavihetnek, kicserélhetnek. Az Európa Centerben kilencvenkilenc különböző bolt kínálata közül válogathatunk.

Legalább annyian járnak szórakozni az Európa Centerbe, mint vásárolni. A híres vízóra, vagy a 2005 óta üzemelő csúcstechnológiás szimulátor, a Heliport segítségével egy virtuális repülős városnézésen vehetünk részt.

A nyugati városrészben található Kurfürstendamm modern komplexumának egyik híres bérlője a német postahivatal, amelynek itteni fiókja rendkívüli módon vásárlóbarát. A nyitva tartás hétfőtől szombatig kivétel nélkül éjfélig tart. Itt nincs sorban állás.

Mint minden nagyvárosi embernek, így a berlinieknek is lételeme, a piacra járás. A piacozás nemcsak a házimunka része, de másfelől aktív pihenés, főleg olyan csarnokokban, mint a Berlini Művészeti és Nosztalgia Piac, vagy a Winterfeldmarkt. Bio áruért a Kollowitz téri öko piacot is érdemes megnézni, de ha valami igazán különleges élményre vágynánk, ne hagyjuk ki a Maybacufer-i törökpiacot.