Eltűnhet a Kilimandzsáró hava

Vágólapra másolva!
Afrika legmagasabb pontja, a Tanzánia északi részén található legendás és misztikus Kilimandzsáró, amely az elkövetkező években elveszítheti nem különben híres hó- és jégsapkáját, amennyiben nem kezdődik el sürgősen a hegy megmentését célzó nemzetközi program.
Vágólapra másolva!

Az egyenlítőtől délre 330 kilométerre lévő hegy hatalmas veszélyben van: a globális felmelegedés és a környezetében tapasztalható emberi hanyagság miatt a közeli jövőben eltűnhet a hegy tetejét díszítő hó- és jégréteg. Pedig a Kilimandzsáró - a világ kevés önállóan álló vulkánjainak egyike - nem csak, hogy Afrika legmagasabb pontja, de a fekete kontinens egyik leglátogatottabb és legismertebb turistalátványossága is egyben.

A tulajdonképpen három csúcsból - Kibo, Mawenzi, Shira - álló hegy 5895 méter magas és évről évre egyre több profi és amatőr hegymászót, túrázót vonz, akik több különböző útvonalon juthatnak fel a hegyre. A hegymászók és az "egyszerű" turisták is leginkább a hegyet fedő hótakaróra kíváncsiak, akár csak egy távoli pillantás erejéig is.

A hegy nagyjából 750 ezer évvel ezelőtt alakult ki, mai formáját pedig félmillió évvel ezelőtt nyerte el, miután a vulkanikus aktivitásoknak köszönhetően mintegy 250 kisebb-nagyobb domb és tó alakult ki a hegy oldalán. Az utolsó kitörést 200 évvel ezelőtt jegyezték fel, azóta a Kilimandzsáró nyugodt és békés.

A legújabb kutatások szerint viszont 2018 és 2020 között a hegy tetejét díszítő hósapka eltűnhet, ha nem indul meg haladéktalanul a hegy megmentését célzó program. Lorivi ole-Moriana, a Tanzániai Nemzeti Parkok egyik vezető tudósa szerint a jég olvadásának legfőbb oka a globális felmelegedésben keresendő. A szakember szerint egy kis kezdeményezőkészséggel és persze a nemzetközi egyezmények betartatásával még megmenthető lenne Afrika természeti öröksége és maga a Kilimandzsáró is.

Ez persze nem kizárólag a környezetvédelem miatt fontos, a hegy ugyanis több ezer embernek ad közvetve, vagy közvetlenül munkát. A Kilimandzsáró környékén túraszervező cégek, utazási irodák, szállodák, vendéglátó egységek jöttek létre az évek során, amelyek mind az ide sereglő turistákért és turistákból élnek. A hegy turisztikai jelentősége akkora, hogy a hivatalos tanzániai turisztikai marketing márkanévként használja a Kilimandzsáró nevet.

A jégtakaró eltűnése esetén az ország-marketing megváltoztatására és új turisztikai látványosságok "bevezetésére" lenne szükség, hogy pótolják a kieső bevételeket.

A Kilimandzsáró csúcsának keleti, Kenya felőli oldaláról egyébként már korábban eltűnt a hótakaró, így akik mindenképpen szeretnének havat látni az egyenlítő közelében, Tanzániába kell utazniuk.