Nem fenyegeti a terror a turizmust Angliában

Vágólapra másolva!
Nem törték meg az angliai turizmus lendületét a 2005. július hetedikei londoni robbantások - derül ki az angol statisztikai hivatal (ONS) jelentéséből. Az elmúlt év mutatói után, melyek csaknem harminc millió turistáról és 14,2 milliárdos bevételről számoltak be, a legújabb adatok további növekedést mutatnak.
Vágólapra másolva!

Az Angliába érkező turisták száma 2005-ben 2,2 millióval nagyobb volt az egy évvel korábban mértnél, de ez főként a terrortámadásokat megelőző időszaknak volt köszönhető. Míg az első negyedévben 13 százalékkal többen látogattak az Egyesült Királyságba, 2004 hasonló időszakához képest, addig a harmadik, júliustól szeptemberig tartó időszakban a növekedés üteme 4,2 százalékra esett vissza.

Az ONS jelentéséből kiderül, a rekord számú látogató nem kis részben az új EU-tagállamoknak, Lengyelországnak, Csehországnak és Magyarországnak köszönhető, ahonnan a bővítés után egyre többen érkeznek Angliába. A legnépszerűbb úti célnak London bizonyult, melyet Edinburgh, Manchester és Birmingham követ. A legtöbb pénzt pedig viszonylag alacsony számuk ellenére az amerikaiak költötték, 2,4 milliárd fontot.

A beutazó turizmus növekedése mellett maguk a britek is egyre több alkalommal utaztak a Brit-szigeteken kívülre. A tengerentúli látogatások száma elérte a 66,4 milliót, mely 4 százalékos növekedést jelent 2004-hez képest. A tengerentúlon elköltött fontok összege is 6 százalékkal, 32,2 milliárdra nőtt. A britek kedvenc úti céljai Spanyolország és Franciaország voltak, melyeket csaknem 25 millióan látogattak meg az elmúlt évben. Az angolok 53,6 millió utat, az összes út négy-ötödét, repülőgéppel tettek meg.

A 2006-os év az előzőnél is jobbnak bizonyulhat az angol statisztikai hivatal szerdán közölt jelentése szerint. A novemberi adatok szerint az első három negyedévben a Brit-szigetekre érkező turisták száma elérte a 31,6 milliót, a 2005-ös 29,7 látogatóhoz képest, míg a külföldre szervezett utazások száma is 67,5 millióra nőtt. Figyelemreméltó továbbá, hogy 2000 óta először nőtt az Egyesült Államokból érkező turisták száma, 6 százalékkal, 4,5 millióra.