Kevesebb turista érkezett Budapestre

Vágólapra másolva!
Budapest kereskedelmi szálláshelyein 2006. első kilenc hónapjában 1,892 millió vendég szállt meg, 4 százalékkal kevesebb, mint 2005. hasonló időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
Vágólapra másolva!

A vendégforgalom 85 százalékát kitevő külföldi vendégek száma 4,3 százalékkal, a belföldieké ennél kisebb mértékben, 2,2 százalékkal csökkent Budapesten.

A vendégek 4,75 millió vendégéjszakát töltöttek el a főváros kereskedelmi szálláshelyein, 5,5 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. A külföldi vendégek vendégéjszakáinak száma 6,2 százalékkal, a belföldieké 1,1 százalékkal csökkent.

Az Európai Unió országaiból érkezett vendégek 2,567 millió 567 éjszakát töltöttek el a budapesti szálláshelyeken, 10 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. A legtöbb éjszakát sorrendben a Nagy-Britanniából, Németországból, Olaszországból, Spanyolországból valamint Franciaországból érkezett vendégek töltötték el, de számuk kevesebb volt, mint tavaly ilyenkor.

Az összes külföldi vendégéjszaka 10 százalékát adó észak-amerikai országok esetében a vendégéjszakák száma nőtt: az Egyesült Államokból érkező vendégek 8,2 százalékkal, a Kanadából érkezők 11 százalékkal több éjszakát maradtak a fővárosi szálláshelyeken mint egy évvel korábban.

2006. január-szeptemberében a vendégéjszakák 92,4 százalékát szállodák, 3,8 százalékát panziók, 2,3 százalékát ifjúsági szállók, 1,3 százalékát turistaszállók regisztrálták, a kempingek súlya az 1 százalékot sem érte el. A vendégéjszakákat tekintve a szállodákban, a panziókban és a kempingekben csökkent, az ifjúsági szállókon és a turistaszállókon pedig nőtt a vendégforgalom 2005 hasonló időszakához képest.

2006 első kilenc hónapjában Pest megye kereskedelmi szálláshelyeit 199 ezer vendég vette igénybe, 7,1 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A külföldi vendégek száma 3,3 százalékkal, a vendégforgalom mintegy kétharmadát kitevő belföldieké ennél nagyobb mértékben, 8,9 százalékkal csökkent. A vendégek 395 ezer vendégéjszakát töltöttek el a megyei szálláshelyeken, 10 százalékkal kevesebbet, mint 2005 január-szeptemberében. A külföldiek vendégéjszakáinak száma 7 százalékkal, a belföldieké 12 százalékkal csökkent.