A zavargások miatt kevesebb a fapados-utas

Vágólapra másolva!
A hagyományos légitársaságok hónapja volt október Ferihegyen: miközben a repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) mintegy 740 ezer utast szolgált ki, 1,5 százalékkal többet mint egy éve, a diszkont légitársaságok utas-száma 4,9 százalékkal csökkent, a hagyományosaké 7,6 százalékkal emelkedett 2005 októberéhez képest.
Vágólapra másolva!

A BA pénteki közleménye szerint október végéig - az elmúlt 12 hónapban - 6 százalékkal, 8 millió 300 ezerre nőtt a légiutasok száma. A közlemény idézi Stewart Wingate-t a Budapest Airport vezérigazgatóját, aki szerint az októberi utcai zavargások és erőszakos cselekmények továbbra is éreztetik hatásukat a beutazó forgalmon.

A hagyományos légitársaságok októberben mintegy 510 ezer utast regisztráltak, számuk október végéig - 1 év alatt - elérte az 5 millió 400 ezret, ami 10,5 százalékos növekedés a 2005-ös év hasonló időszakához képest.

A BA az év tizedik hónapjában összesen 191 ezer 497 diszkont-utast regisztrált, velük együtt az elmúlt egy évben 2 millió 220 ezerre emelkedett az utas-szám, 0,5 százalékkal maradva el az előző év hasonló időszakától. A diszkont légitársaságok már szeptemberben is kevesebb utast szállítottak mit egy évvel korábban, az egy évre visszatekintő forgalom ugyanakkor egy hónapja még 2,9 százalékos éves emelkedést mutatott.

A repülőgépmozgások száma idén októberben 1,6 százalékkal emelkedett, több mint 11 ezer fel-, és leszállás történt a budapesti repülőtéren. Az elmúlt 12 hónapban Ferihegy megközelítően 125 ezer gépmozgást regisztrált, 1,1 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor.