Zacskótilalom a turizmusért

Vágólapra másolva!
A Tanzániához tartozó Zanzibárban betiltották a műanyag zacskók gyártását és bevitelét, hogy védjék a környezetet és a turizmust. Az állatok védelme miatt tilos a zacskóhasználat India északi részén is.
Vágólapra másolva!

Zanzibáron keresztül havonta mintegy 200 tonna műanyag zacskó halad át, és jut el Afrika keleti felére. Ezáltal olyan mennyiségű hulladékkal kell megküzdeni a helyieknek, hogy az már elviselhetetlenné vált.

A környezetvédelmet minden más fölé kell helyeznünk. A műanyag zacskók egyrészt borzalmas látványt nyújtanak, másrészt rombolják a szárazföldi és a tengeri élővilágot, ráadásul a fejlődés gyors üteme is különféle veszélyekkel fenyeget - mondta a Reutersnek Ali Juma, Zanzibár környezetvédelmi illetékese.

A turizmus Zanzibár gazdaságának alapja. A hulladék és a szennyvíz óriási problémát jelent: a napi 200 tonna hulladéknak csupán a tizedétől tud megszabadulni a szigetcsoport, és a szennyvíznek csupán 10 százalékát képesek megtisztítani a zanzibáriak.

Bár a környezetvédelmi szempontból helyes a műanyag zacskók betiltása, a kormány havi 400 ezer dollártól esik el, ennyi ugyanis az átmenő zacskók utáni bevétele - mondta Salim Turky, egy helyi üzletember.

Környezetvédelmi és turisztikai szempontból tilos a műanyagzacskók használata az Indiához tartozó Ladakhban is. Itt még a helyi boltosok sem csomagolhatják műanyag zacskókba a turisták által vásárolt ajándéktárgyakat, nehogy az eldobált zacskókat az utcán szabadon élő tehenek és szamarak megegyék. Az intézkedésre és az elhullt álatok növekvő száma miatt volt szükség.