Sípályák a gall kakas földjén

Vágólapra másolva!
Franciaország régióit bemutató sorozatunkban nem hagyhatjuk ki az Alpok vonulatait sem. Már csak azért sem, mert az itt található síterepekre évről évre sok ezer magyar síelő látogat el. Most azokat szeretnénk meggyőzni, akik még nem jártak erre.
Vágólapra másolva!

A franciaországi sítúrák ellenzői általában két érvet hoznak fel, amikor arról folyik a vita, hová is szervezzük az idei síelést. A leggyakoribb ellenérv a távolság. Ebbe valóban nehéz belekötni, hiszen a legközelebbi franciaországi síterep is több mint ezer kilométerre található Budapesttől, persze ha figyelembe vesszük, hogy gyakorlatilag végig autópályán haladhatunk, már nem olyan vészes a helyzet. Egy nagy turistabuszban persze nem különösebb élvezet még így sem az utazás, de a társaság mindenért kárpótolhat, ha pedig autóval vágunk neki a távnak, egy kora reggeli indulással és lendületes vezetéssel este már meg is érkezhetünk szállásunkra.

Egy-két éve jelentek meg a piacon a hazai sítúraszervező cégek a fapados légitársaságokkal közösen szervezett utakkal. Ilyenkor megspórolhatjuk a hosszú zötykölődést és legfeljebb másfél órás repülés, plusz némi transzferidő alatt elérhetünk a sípályákhoz. Nyugaton már hosszú évek óta népszerűek a repülős síutak, nálunk az elmúlt szezonban még csak a Sky Europe indított síjáratokat Svájcba.

A franciaországi síterepek elleni másik gyakori érv - és tévhit - hogy az itteni apartmanok meglehetősen szűkösek, zsúfoltak a szobák, kényelmetlenek az ágyak. Néhány évvel ezelőtt, amikor a magyar utazási irodák kínálatában még csak kevés franciaországi síterep volt megtalálható, valóban sok olyan szálláshelyet kínáltak, amelyekre jellemzőek voltak a fenti megállapítások, de ma már a kínálat olyan széles, hogy pénztárcánk teljesítményétől függően szinte bármilyen kategóriában foglalhatunk magunknak szállást.

A fiatalok kedvence

Évek óta az egyik legnépszerűbb franciaországi síterep a Budapesttől 1410 kilométerre található Superdevoluy, ahol 100 kilométernyi pályán síelhetünk, 1470 és 2510 méter közötti magasságon. A síterep a diákcsoportok körében népszerű különösen, mivel az apartmanházak közvetlenül a sípályák közelében állnak, ráadásul a központi épületekben az alsó három szinten sportolási lehetőségek, szauna, medence, valamint éttermek, szórakozóhelyek, diszkók várják a fiatalokat. A terület előnye, hogy sok utazási irodánál a meghirdetett árban már a hatnapos síbérlet is benne van, ezért erre nem kell külön költeni.

Superdevoluy-ban a síelők mellett a snowboardosok és a sífutók is kiélhetik magukat, utóbbiak részére 42 kilométernyi jelölt futópálya áll rendelkezésre, a hódeszkások félcső, bordercross-pálya és két kilométer hosszú free-ride pálya közül válogathatnak. A síelők összesen 5 fekete, 15 piros, 23 kék és 16 zöld pálya közül válogathatnak, a pályák mellett 5 ülő és 20 húzólift üzemel.

A falusi síközpont

Teljesen más jellegű síközpont a Budapesttől 1260 kilométerre lévő Val Cenis pályarendszer, amely tulajdonképpen két hangulatos alpesi faluban, Lanslebourgban és Lanslevillardban foglalhatunk szállást. A falvak fekvése miatt szerencsére az előbbi síterephez hasonló nagy apartmanházak nem férnek el, így a tömeg sem elviselhetetlen. A síterület előnye, hogy a gleccser közelsége miatt egész szezonban garantáltak a hóbiztos pályák.

Val Cenis pályáin 1400 méteres szintkülönbséget síelhetünk be, a legmagasabb pont közel 3 ezer méteres magasságban van. Az összesen 80 kilométernyi pályarendszeren 6 fekete,18 piros, 10 kék és 9 zöld pálya várja a síelés szerelmeseit, a snowboardosok részére pedig külön pályát alakítottak ki. Bár Val Cenis kevésbé nyüzsgő síközpont, mint Duperdevoluy, sízés után itt is találhatunk módot a kikapcsolódásra, van korcsolyapálya, disco és mozi is.

Val Cenisben egy hatnapos felnőtt síbérlet szezontól függően 24 600 és 32 600 forintba kerül (Forrás: Intersí), a gyerekjegyekért pedig 19 900 és 26 400 forint közötti összeget kell kifizetni. A síterepen főszezonban egy négyágyas apartmanban kevesebb mint 60 ezer forintból megúszhatjuk a szállás költségét, igaz ebben nincs ellátás.

A legolcsóbbak egyike

Ha igazán jó áron és jó helyen szeretnénk síelni, a cikkíró élményei alapján feltétlenül ajánljuk Puy St. Vincent sípályáit, amelyek 1280 kilométerre vannak Budapesttől. Az elsősorban fiatalok által kedvelt síterep közepes méretű, egyhetes tartózkodás alatt kellemesen besíelhetők, megismerhetők a pályák. A 75 kilométernyi pályarendszer szintkülönbsége eléri az 1400 métert (1400-2750 m), s minden tudásszintnek megfelelő pályák megtalálhatók itt. Öt ülő és kilenc húzólift közül válogathatunk, s fekete pályából 3, pirosból 9, kékből 11, zöld színűből pedig 6 áll a síelők rendelkezésére. A hódeszkásokat kivilágított snowboard-park várja.

Puy St. Vincentben az egyhetes felnőtt síbérlet 21 900 és 28 900 forint között van a mellék- és főszezonban, a gyerekeknek (6-12 év) szóló hetijegyért pedig főszezonban 23 9000 forintot kell leszurkolnunk. Jó tudni, hogy a síbérletekkel a korcsolyapáját is ingyenesen használhatjuk.

Egyhetes tartózkodás 4-6 fős apartmanban, önellátással már 14 200 forintért megkapható Puy St. Vincentben, s ezért az árért térítésmentesen használhatjuk az épületben lévő uszodát is. A 6 napos Galaxie síbérlet érvényes egy-egy napra, Grand Serre Chevalier, Alpe d'Huez, Les Deux Alpes, Montgenevre és Sestriere pályáin is.