Célegyenesben az Airbus óriásgépe

Vágólapra másolva!
November 13-án kezdi meg utolsó tesztsorozatát az Airbus A380, a világ eddigi legnagyobb, 555 férőhelyes utasszállító repülőgépe. Ezalatt működését és megbízhatóságát vizsgálják majd, mely után megkaphatja az üzembe helyezéséhez szükséges engedélyt. Erre különösen nagy szüksége lenne az európai cégnek, hiszen a sorozatos késések komolyan veszélyeztetik a repülőgép sikerét - írja a Breakingtravelnews.
Vágólapra másolva!

A várhatóan december közepéig tartó tesztelés alatt az A380-as egy meghatározott menetrendet teljesítve, 150 órát tesz majd meg a levegőben. A próbaút során a repülőgép olyan városokat érint majd, mint Szingapúr, Szöul, Hong Kong, Peking és Sanghaj. Ezen kívül november végén Toulouse-ból indulva, Johannesburg, Sydney és Vancouver érintésével átrepül a Föld északi és déli sarkai felett.

Ezt az időt használják majd fel, hogy az A380-ast tüzetes vizsgálatoknak vessék alá. A kényelmi berendezések tesztelése már szeptemberben megtörtént. A mostani tesztek célja az A380-as szervízelhetősége mellett mindennapi reptéri helyzetekben, mint például a tankolás és a takarítás közbeni megfigyelése.

Eddig öt A380-assal végeztek több mint 730 tesztrepülést és az Airbus eddig összesen 16 légitársaságtól 176 repülőgépre kapott megrendelést. Ez még mindig elmarad a 420 darabos célszámtól, ami a vezetés korábbi bejelentése szerint nyereségessé tehetné a vállalkozást. Az utóbbi időben egyre több a bonyodalom az új típus körül, s a gyártást végző EADS-csoport a sorozatos késések miatt a pénzügyi válság felé sodródik - írja a Breakingtravelnews.com.