A belépés elutasítva

Vágólapra másolva!
A szerdai naptól kizárólag elektronikus úton igényelhetünk amerikai vízumot az Egyesült Államok budapesti követségén. Az elektronikus vízumkérelmet, vagy kiadást egyre több ország vezeti be, de sok helyütt még a hagyományos sorban állós rendszer működik. Tudnivalók a vízumigényléshez.
Vágólapra másolva!

Alig több mint másfél évtizede még teljesen természetes, hogy ritka külföldi utazásaink előtt csak hosszas procedúrák árán jutottunk a belépéshez szükséges vízumokhoz. A rendszerváltás után az európai országok többségébe szerencsére vízum nélkül utazhatunk, de a távolabbi, egzotikusabb országokba ma is szükségünk van az útlevélbe ragasztott, vagy pecsételt engedélyre.

A külföldiek beutazási engedélyének megadása vagy elutasítása elvileg a biztonsági kockázat függvénye, valójában azonban sok országnak nem jelent mást mint pluszbevételt, így gyakorlatilag mindenki megkapja a beutazási engedélyt, aki igényli.

Különösen az ázsiai országok esetében macerás a procedúra, ugyanis nem elég, hogy a budapesti követségeken nem ritkán csak hosszú sorokat végigállva adhatjuk be az igénylőlapot és vehetjük át a már kész vízumot, de az utazáskor a repülőgépen még külön adatlapot kell kitöltenünk, amit aztán érkezéskor rögtön le is kell adnunk a megfelelő vámtisztnek. Sok helyütt nem csak a belépésért, de az ország elhagyásáért is fizetnünk kell, olykor nagyobb összeget mint amennyibe vízumunk került.

Bár minden országra általánosan érvényes ügymenet nincs, a vízumok igényléséhez általában az adott ország követségén beszerezhető igénylőlapot kell kitöltenünk, ehhez egy vagy két igazolványképet kel csatolnunk, befizetnünk a rendszerint 5-15 ezer forint közötti vízumdíjat, mellékelnünk kell a minimum hat hónapig érvényes útlevelünket és néha a már lefoglalt repülőjegyet is be kell mutatnunk, vagy megneveznünk az utazás alatt igénybevett szálláshelyeket.

A belépéshez olykor még az egyébként érvényes vízum sem elegendő, ugyanis mindig a fogdó ország hatóságainak jogkörébe tartozik, hogy a beutazót az ország területére engedik, vagy sem. Ha valakiben biztonsági kockázatot lát a hatóság, akár azonnal visszafordíthatja és az első távozó repülőgépre ülteti a veszélyesnek minősített embert.

A vízum igénylésekor legtöbbször választhatunk, hogy egy-, vagy kéthónapos, féléves, egyszeri vagy többszöri belépésre jogosító vízumot szeretnénk vásárolni, s sok esetben lehetőség van üzleti vízum, vagy hosszabb tartózkodást lehetővé tévő vízum kiváltására is. A vízum intézésekor érdeklődjünk arról is, hogy meddig érvényes a belépési engedélyünk, nehogy véletlenül kicsússzunk az időből, mert ilyenkor komoly büntetésekre számíthatunk.

A nagy turistaforgalmat bonyolító országokban lehetőség van érkezés után a repülőtéren kiváltani a turistavízumot, de - például Thaiföld esetében - ez hosszas sorban állást jelent a repülőtéren, amitől megóvhatjuk magunkat ha időben, még odahaza intézkedünk. Az érkezés utáni hosszú ideig tartó ügyintézést látva, és az intézkedéstől nagyobb turistaforgalmat remélve néhány ország bevezette az online vízumigénylést és vásárlást. Közülük talán a legérdekesebb Kambodzsa, ahová a helyi külügyminisztérium honlapján igényelhetünk vízumot és hitelkártyánk segítségével azonnal ki is fizethetjük. Az érvényes vízumot három munaknapon belül kapjuk meg.

Hasonló intézkedést vezetett be november 1-jétől az Egyesült Államok is, hiszen szerdától a budapesti amerikai nagykövetség kizárólag a honlapjáról letölthető elektronikus vízumkérő lap kitöltésével beadott vízumkérelmeket fogadja el, azaz a kézzel kitöltött vízumkérelmeket már nem is érdemes beadni.

A követség indoklása szerint az elektronikusan kitöltendő vízumkérelmek használatáról szóló döntés pontosabb és gyorsabb vízumkérelem-feldolgozást tesz lehetővé.

Miután számítógépen kitöltöttük a formanyomtatványt, azt ki kell nyomtatni, és magunkkal kell vinni a vízum megadásához szükséges interjúra. A nyomtatványt angolul kell kitölteni, de magyar fordítás is rendelkezésre áll a honlapon.

A budapesti követség hivatalában tavaly 26 ezer vízumkérelmet bíráltak el, és a tapasztalatok szerint, a kérelmezők 85 százaléka nyer jogosultságot, hogy nyaralását, családlátogatását, tanulmányait az Egyesült Államokban intézze. A jogosultak 80 százaléka a maximális időtartamra (10 év) kap a beutazási engedélyt.

Ha nem akarunk fáradni a vízumok megvásárlásával, a legtöbb utazási iroda, némi felár ellenében vállalja az ügyintézést, de ebben az esetben is csatolnunk kell a már említett dokumentumokat.

Az önálló ügyintézéshez a nagykövetségek címei, telefonszámai, valamint internetes elérhetőségük megtalálhatók a Külügyminisztérium honlapján, a vízumok aktuális árait és egyéb nélkülözhetetlen információkat - nyomtatványokat, a vízummentes országok listáját - pedig a Vízuminfo.hu weboldalon találhatják meg olvasóink.