Megszenvedi a turizmus a zavargásokat

Vágólapra másolva!
Egyelőre még nem lehet felmérni, milyen negatív hatásokkal járnak majd a hazai idegenforgalomra a szeptemberi és az október 23-i zavargások, de bizonyos, hogy lesznek olyanok, akik az események miatt inkább nem utaznak Budapestre, s az országról kialakított kép is megváltozhat.
Vágólapra másolva!

A zavargások nyomán egyelőre még nem tapasztalható a szállodai foglalások, vagy a befizetett turistautak tömeges lemondása, de várhatóan a statisztikákban is megjelennek majd a szeptemberi-októberi események negatív hatásai. Amennyiben tartóssá válnának az utcai összecsapások, ez beláthatatlan következményekkel járna a beutazó turizmus és elsősorban a konferenciaturizmus számára.

Becslések szerint a gyakran háborús állapotként ábrázolt szeptemberi események eddig mintegy 200 millió forintos kárt okoztak a budapesti szállodáknak, s közülük is elsősorban a magasabb kategóriájú, ötcsillagos hotelek vendégei döntenek úgy, hogy a következő időszakban nem utaznak a magyar fővárosba.

Az októberi és november hónapok hagyományosan főszezonnak számítanak a konferencia turizmusban, amely területen Magyarország a korlátos lehetőségek ellenére előkelő helyet foglal el. Az egy-egy konferencián résztvevő vendégek száma elérheti a több száz, vagy ezer fős létszámot is, így akár csak egyetlen befoglalt konferencia "elvesztése" is súlyos károkat okozhat. Úgy tudjuk, hogy egyelőre nem töröltek egyetlen tervezett eseményt sem, de a szervező cégeknél egyre élénkebben érdeklődnek a külföldi partnerek az itthoni viszonyokról.

Az október 23-i utcai összecsapások hírei és képei szinte az eseményekkel egy időben járták be az elektronikus világsajtót, s aki a megjelent beszámolók alapján alkotott véleményt, a valóságnál jóval sötétebben láthatta a helyzetet. A BBC hírportálján például az elhíresült T-34-es tank képe volt látható, amiből sokan téves következtetéseket vonhattak le. Szakértők szerint most az egyik legfontosabb feladat, hogy javítani kell az a negatív képet, ami a világ közvéleményében esetleg kialakulhatott ezen tudósítások nyomán.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta a turisták fokozottan előtérbe helyezik utazási célpontjuk kiválasztásakor a biztonságot, ezért a legnagyobb küldő országok turistáit meg kell győzni arról, hogy Budapest és Magyarország nem tekinthető háborús övezetnek, az utazás és az itt tartózkodás biztonságos. Elsősorban a tengerentúli és a dél-kelet ázsiai utazókat riaszthatják el a televíziókban, internetes portálokon látható képsorok, az európai turisták jóval tájékozottabbak. S bár az európai utazásszervezők egyre intenzívebben érdeklődnek arról, hogy küldhetik-e vendégeiket Magyarországra a nagyobb küldő országok egyelőre senkit sem tanácsolnak el az utazástól.

Az október 23-i hosszú hétvégén ugyanakkor a belföldi turizmusra specializálódott szolgáltatók örülhettek, sokan ugyanis kihasználva a három napos hétvégét és talán tartva az eseményektől elutaztak a fővárosból. 2007-ben az ideinél is több lehetőségünk lesz a hosszú hétvégés kirándulásokra, ugyanis összesen hat szombatot kell majd ledolgozni az átcsoportosítások miatt. A cserék egyebek mellett érintik március 15-ét, május 1-jét, október 23-át, november 1-jét.

A Magyar Turizmus Zrt. becslései szerint az idei évben mintegy 3 százalékkal bővül a külföldi idegenforgalom, míg a belföldi 3,6 százalékkal nő.