Kevés vendég volt a Tisza-tónál

Vágólapra másolva!
A vendégek és az általuk eltöltött éjszakák számát tekintve az elmúlt négy év legszerényebb turisztikai szezonját zárja az idén a Tisza-tó, a mutatókon 2007-ben a természetjárás iránti kedvet fokozva próbálnak javítani - mondta el Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Turisztikai Projekt Irodájának vezetője a régió szezonzáró tiszafüredi fóruma alkalmából.
Vágólapra másolva!

Molnár Anita igazgató tájékoztatása szerint a Tisza-tavat és környékét felkereső vendégek száma 2006-ban 80 ezer alatt maradt, noha 2002-től ezt a határt mindig meghaladta, sőt 2003-ban elérte a százezres nagyságrendet. Hasonlón tendenciát mutat a vendégéjszakák száma is, amíg idei szezonban alig haladta meg a 200 ezret, addig az elmúlt négy évben 250 és 300 ezer között mozgott, és szintén 2003-ban 300 ezer fölött volt.

Az iroda vezetője bemutatott egy körgrafikont, amelyből kitűnik: miközben 2006 első felében az országban eltöltött vendégéjszakákból Budapest 34, a Balaton 23, a Nyugat-Dunántúl 10, az Észak-Alföld 9 százalékkal részesedett, addig a Tisza-tó esetében ez a mutató 1,1 százalékot tett ki, és a visszaesés egy évvel korábbi időszakhoz képest 19,2 százalék.

Molnár Anita szerint a kisebb látogatottság oka, hogy a nyáron megrendezett labdarúgó-világbajnokság miatt a Tisza-tónál elmaradtak a belga, holland osztrák és német vendégek, ezen kívül nagyon lecsökkentek a marketingre fordítható pénzek. Például 2002-ben még 180 millió, az idén csupán 20 millió forint állt rendelkezésre erre a célra.

Több tervezett fejlesztés nem kezdődött el, így például az öt éve megvalósításra váró ökocentrum projekt, így nem nagyon lehet lépést tartani a belföldi konkurenciával - mutatott rá Molnár Anita.

Az igazgató jelezte: 2007 a természetjárás éve lesz, és a vízi, a kerékpáros, az öko-, a gyalogos és a lovas túrák széles kínálatával próbálják meg a turistákat a Tisza-tóhoz csalogatni. Reális célként a csökkenő tendencia megállítását, míg optimista célként a 2-4 százalékos forgalomnövekedést tűzték ki - tette hozzá.