A legolcsóbb síterepek

Vágólapra másolva!
A közelgő síszezon előtti legnagyobb gond általában a megfelelő síterep kiválasztása. A választást általában a síközpont közelsége, a pályák és síliftek száma, vagy a szálláshelyek minősége határozza meg, de a legfontosabb tényező mégis csak az ár. Összegyűjtöttük a környező országok legolcsóbb síterepeit.
Vágólapra másolva!

A szlovákiai sípályák legnagyobb előnye a közelségük. A legtöbb síterep legfeljebb 3 órai autózással elérhető és bár az utóbbi időben az árak is jócskán emelkedtek, még mindig a legolcsóbb helyek közé tartoznak. A magyar síelők azon tévhite, hogy a szlovákiai sípályák és az itt található éttermi és szállodai szolgáltatások minősége messze elmarad, mondjuk az osztrák, vagy olasz lejtőkétől, már rég nem állja meg a helyét. Az elmúlt néhány évben ugyanis komoly fejlesztési munkálatok zajlottak a fontosabb síterepeken, új liftek épültek, sok helyütt új hóágyúrendszert állítottak fel és a sípályák környéki szolgáltatások minősége is javult, nem beszélve az itt dolgozók kedvességéről.

Martinské Hole

Aki téli síelése helyszínéül Martint választja, ne számítson több száz kilométernyi egybefüggő pályarendszerre, liftek tömegével! A mindössze 6 kilométernyi pálya ugyanakkor tökéletes kikapcsolódást nyújt. Mivel a pályák alja 1150 méteres magasságban található, közvetlen pályaszállás kevés van. Közülük ajánljuk a parkolótól induló ülőlift felső végállomásánál lévő Hotel Martinské Hole nevű kétcsillagos szállodát, ahol medence, szauna, masszázs, szolárium, fitness terem, étterem, bár várja síelés után a vendégeket.

Diákcsoportok és baráti társaságok részére inkább a turistaszállókat ajánljuk, amelyekből egy közvetlenül a pályák mellett is található, Martin városában és környékén pedig több is igénybe vehető. Ekkor viszont nem szabad megfeledkezni arról, hogy autóval, vagy busszal kell eljutnunk az első lift alsó állomásáig, tehát nem árt időben felkelni!

Síelés után, vagy akár egy símentes napon gyalogosan bejárhatjuk Martin (Túrócszentmárton) városát. A felvidéki bányavárosok többségéhez hasonlóan itt is ovális alakú szép főteret találunk, gyönyörű házakkal, amelyeket az utóbbi években fokozatosan felújítottak. A kultúrára éhes síelők felkereshetik a kicsiny dombon álló szlovák nemzeti múzeumot is, bár mi legutóbbi ott jártunkkor két próbálkozásból kétszer zárva találtuk.

A felnőtt napijegy itt olcsóbb mint Donovalyban, 550 koronába kerül, míg a hatnapos bérletért 2640 koronát kell leszurkolni. Gyerekeknek ugyanezek a jegyek 390 és 1850 koronába kerülnek.

Pályák hossza: 6 km

Pályák magassága: 1150-1456m

Pályák összetétele: 1 fekete, 4 piros, 3 kék

Liftek: 1 ülőlift, 7 húzólift, 1 bébilift

Sífutó pályák hossza: 40 km

Donovaly

Donovaly - és egyáltalán a szlovák síközpontok mindegyike - a közelségük mellett árszínvonalukkal tűnnek ki a többi nagy sínemzet közül, mind a szállások, mind pedig a síbérletek árát tekintve egyaránt. A völgyet átszelő út két oldalán mindenki találhat a kedvének és pénztárcájának megfelelő szálláshelyet.

A település központjához és a fahídhoz közel található a Vesel ifjúsági szálló, ami elsősorban diákcsoportok részére ideális. A Nova Hola lift alsó állomásánál, közvetlenül a pályáknál várja vendégeit a Zornicka panzió, amely elsősorban kisebb baráti társaságok, családok számára tökéletes szálláshely. Utóbbi helyen étterem, bár, szauna, fitness-terem és squash szolgálja a kikapcsolódást. Ha pedig valaki hajlandó kicsit többet is, akkor választhatja a kétcsillagos Hotel Donovalyt, amit az elmúlt szezonban teljesen felújítottak, vagy az elegánsabb Sport Hotelt is.

Donovalyban az osztrák, vagy olasz sípályákhoz mérten, még mindig jóval kevesebbe kerülnek a síbérletek, noha a pályák állapota az utóbbi években sokat javult. Egy felnőtt napijegy 640 koronába, a kétnapos bérletért 1170, a 6 naposért 3190 koronát kell fizetni normál időszakban (szilveszterkor magasabb az ár). A gyerekeknek a napijegy 450, a kétnapos bérlet 820, a 6 napos pedig 2240 koronába kerül.

Pályák hossza: 10 km

Pályák magassága: 915-1142m

Pályák összetétele: 2 piros, 11 kék

Liftek: 1 hibrid, 1 ülő, 14 húzólift, 1 bébilift

Sífutópályák hossza: 40 km