Elvennék a hegymászóktól a Mont Blanc-t

Vágólapra másolva!
Izgalomba jöttek az európai alpinisták, mert korlátozni akarják a hozzáférést Európa legmagasabb hegycsúcsához, a Mont Blanc-hoz. Legalábbis ez a szándéka St. Gervais francia település polgármesterének, amelynek területén található a 4807 méter magas hegycsúcs.
Vágólapra másolva!

Jean-Marc Peillex polgármester a szálláshelyek kötelező előre lefoglalásával és ökológiai adózás bevezetésével akar harcolni a Mont Blanc egyre fokozódó szennyeződése ellen. Az alpinisták ezzel szemben minden hegycsúcs szabad hozzáférhetőségéért küzdenek.

Peillex polgármester arra panaszkodik, hogy túlzsúfolt a Mont Blanc. 2003 nyarán például a hegy egy része sárgállott az évi mintegy 30 ezer turista vizeletétől. A rá következő években ez csak azért nem ismétlődött meg, mert elegendő hó hullott ahhoz, hogy eltakarja a hegymászók által hátrahagyott nyomokat. A polgármester ezért javasolja, hogy vezessenek be ökológai adót. Egy euró összegű "jelképes hozzájárulás" elegendő lenne a szemét eltakarításához és egyúttal tudatosítaná a környezetvédelem szükségességét is a hegymászókban.

A terv másik oszlopa, hogy kötelezővé tennék a szálláshelyek előre való lefoglalását, mivel a polgármester szerint ezen a téren is nagyobb fegyelemre van szükség. Jelenleg az a helyzet, hogy a település mintegy 250 vendéghelyen gyakorlatilag minden érkező elfér, csakhogy a bejelentés nélkül érkező vendégeknek a közös hálóterem padlóján kell aludni - mutatott rá Bernard Mudry, a szálláshelyeket üzemeltető CAF Francia Alpinista Klub elnöke.

A hegyi szálláshelyek viszont a település tulajdonában vannak, a polgármester pedig kötelezővé akarja tenni az előre foglalást, s állandó őrséggel akar gondoskodni arról, hogy megszűnjenek az engedély nélkül létesülő kempingek a környéken.

Olivier Dufour, a hegyi vezetők helyi szervezetének elnöke ezzel szemben túlságosan bürokratikusnak tartja a polgármester javaslatait. Szerinte olyan nagy magasságban nem lehet az előre foglalás nélkül érkezetteknek egyszerűen azt mondani, hogy forduljanak vissza. A szálláshelyek üzemeltetőinek továbbra is rugalmasnak kell maradniuk. Tíz vendéggel több vagy kevesebb már nem számít. Azt viszont Dufour is elismerte, hogy problémát jelent, ha nagy létszámú csoportok érkeznek előzetes bejelentkezés nélkül. Tizenöt évvel ezelőtt azonban sokkal rosszabb volt a helyzet, mint most, s eltúlozzák a felhalmozódott szemét problémáját is - vélte. Igaz ugyan, hogy az idén is több tonna szemetet hordtak le a hegyről, de jelentősen nőtt a hegyeket járó turisták természet iránti felelősség érzete.

Ugyanazen a véleményen van Vincent Neirinck, a Mountain Wilderness hegygondozó szervezet munkatársa is, aki szerint egyáltalában nem a hegycsúcsot elárasztók nagy tömege jelenti a problémát. Sokkal nagyobb veszély a környezetre nézve az autóforgalom, valamint a térségben tervezett új autópálya építések. A hegymászók szerint a település vezetése megszüntethetné azt a vasútvonalat is, amelyen a Mont Blanc csúcsára feljutni akarók a 2372 méter magasan fekvő Nid d'Aigle-be juthatnak el, és így megnehezíthetné számukra a feljutást. Peillex viszont beismerte, hogy nem hajlandó a vasút üzemeltetéséből származó bevételről lemondani.