Aranyföldön landolhatnak a thaiföldi turisták

Vágólapra másolva!
Az októberben kezdődő turistaszezonra a thaiföldi utasok már Bangkok új repterén, az Aranyföldön landolhatnak.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön adják át Bangkok új hipermodern repterét a Suvarnabhumit, (Aranyföld) amely július óta külön költség (landing fee) nélkül fogadta az ázsiai fapados társaságok járatait, Bangkoktól keletre mintegy 30 km fekszik. Az átadást követően a Suvarnabhumi-reptér külön 600 millió bahtos (12 millió eurós) beruházásként újabb terminálokat csatolna a meglévőkhöz, hogy a fapados társaságok igényeit is kielégíthesse. Az új komplexum továbbá megtarthatja a város régi repülőterének hárombetűs IATA kódját, a BKK-t.

Az évi 45 millió utas fogadására kialakított új légikikötőben öt beálló lesz alkalmas a világ legnagyobb Airbus A380 utasszállítói számára, és öt szinten mintegy 5000 parkolóhely szolgálja az utasok kényelmét. A fejlesztések középpontjában azonban legalább ilyen fontos szerepet kap a repülőteret a várossal összekötő gyorsvasút kiépítésének terve, amelyet várhatóan 2008-ban adnának át.

Szakemberek szerint az újra élénkülő thai turizmus ismét csúcsokat dönthet, és az eredetire tervezett évi 45 millió utasforgalmat jócskán felülmúlhatja, így - felvéve a versenyt szingapúri reptérrel - akár 120 millió turistát is fogadhat.

A korábban üzemelő bangkoki Don Muang-reptér mostantól bezárja kapuit, és a hatóságok tervei szerint kizárólag a katonai, charter, VIP, és magánrepülők fogadását bonyolítaná.

A Malév november közepétől induló heti három alkalommal, Budapesti felszállással közlekedő járatai, szintén a Suvarnabhumi-reptéren landolnak majd.

Szabó Kata