Egyre merészebbek a turisták

Vágólapra másolva!
A turisták sokkal bátrabbak, mint harminc évvel ezelőtt voltak, a modern kommunikációs eszközöknek köszönhetően ugyanis sérthetetlennek érzik magukat - derült ki a franciaországi Top Résa idegenforgalmi kiállításon.
Vágólapra másolva!

"A világ bármely pontjáról éjjel-nappal hívható segélykérő telefonszámoknak köszönhetően a turisták egyre többet kockáztatnak" - mondta Stephan Malvoisin, a Crisis Consulting, a nemzetközi veszélyek elleni tervezést végző vállalat vezetője.

A konferencián felszólaló szakértők szerint az utolsó pillanatban lekötött, úgynevezett "last minute" utaknak köszönhetően sokaknak nincs elég idejük felkészülni az utazásra, ami tovább növeli a kockázatot.

A Franciaországban az utóbbi időben végzett kutatásokból kiderült: a megkérdezettek közül nagyjából ugyanannyian vélik úgy, hogy az elmúlt harminc évben megnőtt az egészségügyi és a politikai kockázat, mint amennyien annak csökkenését érzékelték. Mindössze 22 százalékuk félt a vakáció során esetlegesen bekövetkező terrortámadástól.

Harminc év alatt a turisták száma évente 229-ről 808 millió főre nőtt, az idegenforgalmi ágazat bevételei pedig 41-ről 630 milliárd dollárra ( 135 billió forintra) emelkedtek.

Stephan Malvoisin elmondta, hogy a turisták ma már hamarabb visszatérnek egy-egy merénylet helyszínére, mint korábban. Hozzátette, hogy míg régebben a terrorizmustól csak egy földrajzilag jól behatárolható területen, nevezetesen a Közel-Keleten kellett tartani, addig ma már bárhol előfordulhatnak merényletek.

"Sokan tartanak az olyan betegségektől, mint a malária, vagy az SARS-vírus, de a legtöbben közlekedési balesetben vesztik életüket" - mondta Arnaud de Courcy, az Europe Assistance France biztosítótársaság egészségügyi igazgatója.

"Az idősebb turisták gyakran nagyobb veszélyben vannak, ők ugyanis általában rendkívül aktívak, ezért sokszor olyasmit csinálnak, amit nem kellene, a csontritkulásban szenvedők például hegyet másznak" - mondta a szakember.