Vágólapra másolva!
 A témapark kifejezés elsősorban Észak-Amerikában ismert, és olyan turisztikai attrakciót jelent, ahol különböző attrakciókat, szórakoztató tevékenységeket szerveznek egy területre, kifejezetten a szórakoztatás céljából, egy nagyobb embercsoport számára. Ezek lehetnek vidámparkok, vízi parkok, vagy akár állatkertek is, egy biztos, egyre inkább az ilyen nagy, komplex létesítményeké a jövő. Magyarországon még nincs igazi nagy téma park, de ígéretes kezdemények már léteznek.
Vágólapra másolva!

A hagyományos nagy szórakoztató parkok közös jellemzője, hogy nem csak szórakoztató programokat kínálnak egy család minden tagja számára, hanem étkezési és szálláslehetőségeket is kínál. A modern témaparkok többsége pedig egy bizonyos koncepció köré építik kínálatukat.

Mint oly sok minden más az első témaparkok is az Egyesült Államokból származnak. Az első igazi ilyen létesítmény 1897-ben nyitotta meg kapuit és a hatalmas siker nyomán néhány éven belül hasonló parkok tucatjai nyíltak az Egyesült Államok területén és a világ más országaiban is. A parkok legfőbb látványosságai egy idő után a hullámvasutak lettek, közülük is a leghíresebb a Cyclon nevű, amely 1927-ben indult és azóta is számos vidámpark legfőbb attrakciója.

A parkok virágkora a 20-as évek végéig, a 30-as évek elejéig tartott, majd pedig a második világháború után népszerűségük egy időre csökkent, az 50-es évektől kezdve pedig a korábbi nagy vidámparkok sorra bezárták kapuikat. Új korszakot jelentett, - sőt igazából a témaparkok megjelenését innen datálhatjuk - az első Disney-park megnyitása 1955-ben, amit parkok sora követett Amerikában és Európában is. A hatalmas sikert részben az biztosította, hogy az új parkban egy konkrét téma köré építették meg az attrakciókat, amelyek jelen esetben a Disney-rajzfilmek ismert világába viszik a látogatót. A Disney-parkok megjelenésével sorra nyíltak Európában is a hasonló szórakoztató létesítmények, például a Koppenhágában lévő híres Tivoli Garden.

A tematikus szórakoztató parkok között természetesen nem csak vidámpark-jellegű létesítményeket találhatunk, hiszen ebbe a kategóriába tartoznak például a különböző állatkertek, szafariparkok, valamely gyógyfürdő köré épült vízi vidámparkok, vagy akár egy ország történelmét bemutató, kulturális élményt kínáló történeti parkok is, amilyen például Magyarországon az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. Európán kívül is találhatunk hatalmas, nagy turisztikai forgalmat és bevételt generáló megaparkokat, például a rohamosan fejlődő Dubaiban, a Dubai Land, Hong Kongban az Ocean World, vagy éppen Új-Delhiben az Appu Ghar-park.

Néhány évvel ezelőtt a Gazdasági Minisztérium Turisztikai Hivatala pályázatot írt ki olyan turisztikai vonzerővel rendelkező témapark létesítésére, amely önálló turisztikai termékként is értékesíthető. A néhány kezdeti próbálkozás sikertelennek bizonyult, de biztató próbálkozások azért vannak. Ilyen például a Magyar Vasúttörténeti Park, amely Európa első interaktív vasúti parkja. A létesítmény látogatóinak száma évről évre nő, ami nem utolsó sorban a kitűnő és érdekes családi programok szervezésének is köszönhető. A park igazi különlegességeket is kínál a vonatok iránt érdeklődőknek, itt található például az ország legöregebb működő gőzmozdonya, egyéb más jármű mellett és évről évre nagy sikerű rendezvény a szeptemberi mozdonyverseny.

Szintén a szórakoztató témaparkokhoz kell sorolni a különböző vízi vidámparkokat is, amelyekből szerencsére már Magyarországon is található néhány igazán színvonalas létesítmény. Közülük kiemelkedik a mogyoródi Aquarena, a zalaegerszegi Aquacity és nem régiben adták át a balatonfüredi vízi parkot is. A létesítmény nyáron 3500, télen pedig 300 vendéget fogadására alkalmas, területén 15 csúszda, felnőtt- és gyermek-hullámmedencék, a lassú folyó, valamint kifejezetten gyermekeknek szóló élménymedence is működik.

Az első igazi hazai témapark megépülésére még várni kell, de ha minden a tervek szerint alakul, már nem sokáig. Egy osztrák cég ugyanis az országhatárhoz közeli Bezenyén tervez létrehozni egy komplex idegenforgalmi szolgáltatást nyújtó élményvárost, szórakoztatóparkkal, bevásárlóközpontokkal, szállodákkal, mintegy 150 hektáros területen. A magyar Disneylandnek nevezett létesítmény a tervek szerint 2009-re valósulnak meg közel 183 millió eurós értékben. A helyszínre azért esett a választás, mert 600 kilométeres körzetben nincs ehhez hasonló park a környező országokban és a kivitelezés is alacsonyabb, mint a közeli Burgenlandban.