Vágólapra másolva!
A sikeres működéstől függ, hogy az idei turistaszezon kezdetével a menetjegy nélkül utazó külföldiek számára bevezetett úgynevezett "turistajegyet" a budapestiek, illetve a magyar turisták is igénybe vehetik-e a jövőben - mondta Lucza Mihály a BKV Zrt. Menetdíjbevételi Főosztály vezetője a kedden tartott rendkívüli sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A turistajegyet a BKV Zrt. és a Magyar Turizmus Zrt. közös kezdeményezésére vezették be, mert számtalan panasz érkezett a Magyar Turizmus Zrt.-hez, amelyet a külföldi turisták tettek az őket ért atrocitások miatt.

Ez a jegy a pótdíjfizetés helyett ajánlható fel a külföldi utasnak, aki eldöntheti, hogy 2500 forintért a hagyományos pótdíjelismervényt vagy a jegyellenőrnél megváltható turistajegyet fizeti meg. A turistajegy összesen három napig érvényes, a BKV valamennyi menetrend szerinti járatán érvényes, s akár át is ruházható.

A külföldi utasok számára kedvező megoldás kapcsán a sajtótájékoztatón emlékeztettek arra, hogy a budapesti utasok a turistajegy megvásárlásának lehetősége nélkül is eleve kedvező helyzetben vannak, hisz sehol máshol nincs lehetőség bérletbemutatási díjjal - ami 700 forint - és a bérlet nyolc napon belüli bemutatásával kiváltani a büntetést.

Lucza Mihály üzletpolitikai gesztusnak nevezte a turistajegy kibocsátását, és a későbbiekre nézve megjegyezte: ha ez a kísérlet sikeres lesz, van rá lehetőség, hogy a magyar turisták is igénybe vegyék ezt.

Asztalos Zoltán a Magyar Turizmus Zrt. Belföldi Hálózati igazgatója a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a Magyarországra látogató külföldieknek általában három fő problémájuk van: a tisztességtelen éttermeket, a taxisokat és az ellenőröket éri a legtöbb panasz.

Emlékeztetett arra, hogy az utóbbi probléma megoldására a két társaság 2005 szeptemberében megállapodást kötött, amelynek részeként száz BKV-jegyellenőr turisztikai és kommunikációs képzésen vett részt; a nyári főszezon kezdetétől háromnyelvű (angol, orosz, német) tájékoztatólapot adtak ki, amelyen a "bliccelő" turista elolvashatja, hogy milyen szabálytalanságot követett el, és ez milyen büntetést von maga után.

A rendezvényen kiadott sajtóanyag tájékoztatása szerint az újszerű kezdeményezés hatásaként július hónapban 1406 turista választotta a pótdíjösszeg kifizetése helyett a turistajegy megvásárlásának lehetőségét.