Gulagturiszt Oroszországban

Vágólapra másolva!
Az egyik volt szovjet büntető- és kényszermunkatáborba látogathat az edzett idegzetű, enyhén mazochista hajlamú turista, ha megvalósul az észak-oroszországi Vorkuta város polgármesterének ötlete.
Vágólapra másolva!

Az északi sarkkörön túl, csaknem az Urál-hegység északi csücskénél fekvő település környékén működött a sztálini időkben néhány tábor, ahol a szovjet-rendszer számára ilyen vagy olyan okból nemkívánatos embereket tartottak fogva és dolgoztattak embertelen körülmények között.

Orosz sajtójelentések szerint Igor Szpektor polgármester gondolt egyet: mi lenne, ha a hajdani komor intézménynek legalább egy részét élményparkká építenék át, de úgy, hogy a hely szelleme (őrszemélyzet, vicsorgó őrkutyák, szögesdrót-kerítés) azért korhűen megmaradjon.

A furcsa attrakció elsősorban külföldieknek szólna, akik napi 150 dollárnak (csaknem 32 ezer forintnak) megfelelő összegért tölthetnének el itt néhány napot. A gulag-élmény megszerzéséhez minimum háromnapos "vendégraboskodásra" lenne szükség - véli a polgármester.

Ötletét idegenforgalmi vállalkozók lelkesen fogadták, de megszólaltak mások is: olyanok, akiknek annak idején részük volt a tábori élet szenvedéseiből. 1932 és 1954 között csak a vorkutai büntetőtáborokban kétmillió ember raboskodott, s közülük 200 ezer - jó részük hadifogoly - sosem tért haza.