Rekordot dönt a New York-i turizmus

Vágólapra másolva!
Már az első negyedévben kirajzolódni látszott, mára viszont egészen biztos, hogy New York minden idők legnagyobb számú turistaáradatát várja az idén. A városvezetés és a szemfüles milliomosok úgy tűnik, hátradőlhetnek, mert a világ fővárosa idén is készen áll a több mint 43 millió turista fogadására.
Vágólapra másolva!

Míg tavaly 41 millió turista volt kíváncsi New York-ra köztük 6,7 millió külföldi, addig az idén a városvezetés legszerényebb jóslatai szerint is minden idők legnagyobb számú turista áradatára, vagyis 43,3 millió látogatóra számítanak.

New York égbetörő számadatai egyedül a szállodaiparnak okoznak némi nehézséget, mert az előző évhez képest, amikor 86-90 százalékos volt a szállodák kihasználtsága 22 millió vendégéjszakával, az idén a város közel 80 ezer vendégszobája enyhén szólva is kevésnek bizonyul majd. Enyhülést hozhat számukra az 18 új nagyszabású építkezési projekt, amely 2007 végére plusz 5 ezer szobával egészítené ki a város kapacitását.

A nagy szállodaláncolatok, mint a Marriott, a Starwood és a Hilton még a méregdrága belvárosi telekárak ellenére is terveznek kisebb-nagyobb bővítéseket a magasabb vendégszám érdekében, ám az alacsonyabb árkategóriás és szolgáltatásaiban kevésbé nívós hotelek nem engedhetik meg maguknak ugyanezt.

A New York-i szállodaiparban rejlő és csaknem kimeríthetetlennek tűnő lehetőségek a milliomos hírességek érdeklődését is felkeltették. A sztárok mostanáig éttermeket nyitottak és üzemeltettek előszeretettel, most vagy 20-30 szobás középkategóriás hotelekben gondolkodnak, vagy - mint Robert De Niro - előkelő luxusláncolatról álmodnak.

Szakemberek szerint New Yorknak érdemes lenne összedolgozni más államok, mint Tennessee, Lousianna, Kentucky, vagy Texas turisztikai hivatalaival, ugyanis míg New York összeroskad a látogatók súlya alatt, addig a természeti szépségeiről és tradicionális whisky desztilláló üzemeiről híres Mississippi völgye vagy a belső államok például, alig kerülnek az érdeklődés középpontjába. Egyedül a karácsonyi nagybevásárlásra érkező tengerentúli utazók érintik előnyősösen a környező államokat. Ezekre a helyekre ugyanis előszeretettel autóznak ki a turisták, mert a vidéki téli romantika felüdülést jelent a tömeges karácsonyi bevásárlás után.

Mindeközben a New York-i városvezetést sürgős feladatok megoldására kényszeríti az idén várható nagyszámú külföldi vendég. Fejleszteni kellene például a saját magát kinövő város tömegközlekedési megoldásait, ennek érdekében regionális vonatokat és 11 új metróvonalat terveznek. A turisták számára ezek közül az a metróvonal lehet a legérdekesebb, amely közvetlenül szállítaná az utasokat Kennedy reptérről egyenesen alsó Manhattan forgatagába.