Repüléskor kiküszöbölhető a jet lag

Vágólapra másolva!
A nagyobb légi társaságoknál alvásszakértők tanulmányozzák, hogyan lehetne kiküszöbölni az ember biológiai órájának és az időzónáknak az ütközését, azaz a "jet lag" kellemetlen hatásait: a kidolgozott recept eléggé összetett, de nincs benne semmi ördöngösség.
Vágólapra másolva!

Az emberi test biológiai óráját négy meghatározó tényező befolyásolja: a fény, az alvás, a fizikai igénybevétel és az étkezés - állapítja meg az brit nemzeti légitársaság specialistája.

A legfontosabb, hogy az indulás helyén bekövetkező esti időszakra jellemző sötétségről gondoskodjon az utas akkor is, ha a gép az új időzónában nappali időszakban és fényviszonyok között repül.

Az sem mindegy, hogy keletről nyugatra vagy nyugatról keletre utazik-e a turista. Ha valaki például Budapestről New Yorkba tart, és csak rövid időre utazik, ne állítsa át az órát a helyi időre - hangzik az ötlet. Fogyasszon könnyű ételt érkezéskor és korán térjen nyugovóra. Ébredéskor - ami a helyi idő szerint éjjelre eshet - reggelizzen a hotel szobában, olvasson és tévézzen.

Ha viszont valaki legalább egy hetet tölt el mondjuk a Távol-Keleten, akkor állítsa át az óráját a helyi időszámításra. Megérkezés után legfeljebb 45 percet szundikáljon, aztán délután tornázzon, és menjen napfényre. A látogatás ideje alatt kerülje a napközbeni alvást és lehetőleg délután menjen a napra.

A gép fedélzetén nem ajánlatos két decinél nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztani, mert az csökkentheti az alvás úgynevezett REM szakaszát, az az álomfázist, márpedig ez pihentet igazán - ajánlja a brit társaság alvási tanácsadója.

A hosszú repülőutakon való pihenéshez nélkülözhetetlen a nyakpárna, a szemellenző maszk és jól eshet a fedélzeten biztosított könnyű takaró - ajánlja a hosszabb utakra készülőknek a szakértő.