Vágólapra másolva!
Július közepe van, ilyenkor nálunk is beindul az esküvői szezon. Az esküvő egyik legfontosabb tartozéka pedig a nászút. A kínálat széles, mindenki megtalálhatja apénztárcájánakk és izlésének megfelelő nyaralóhelyet. Néhányat kiválsztottunk közülük.
Vágólapra másolva!

A hazai nászútkínálat középpontjában azok az európai desztinációk állnak, amelyek viszonylag alacsonyabb költségvetés mellett is az átlagosnál különlegesebb, egzotikusabb élményt kínálnak. Ilyen népszerű európai nászutas célpontnak számít Ciprus, Málta és Spanyolország, vagy az észak-afrikai Tunézia és Egyiptom. A nászutak lefoglalásánál ugyanakkor elsőrendű szempont, hogy igazán egzotikus országban töltsék el mézesheteiket a párok, így aztán felkapott célpontnak tekinthetők a trópusi szigetek - Mauritius vagy a Maldív-szigetek - a délkelet-ázsiai országok és szigetek - Thaiföld, Bali - vagy a Karib-térség szigetei és Mexikó.

Az esküvőre készülők rendszerint a magasabb árkategóriájú utakat és szállásokat választják, éppen ezért 3 csillagos kategóriánál alacsonyabb nászutas-ajánlatokat nem is nagyon találunk. Ennek megfelelően a nászutak árai a 150 ezer forint fölötti kategóriába esnek, a felső határ pedig a csillagos ég.

Az irodák által kínált nászutas csomagok elsősorban nyaralóprogramok, amelyre befizetve az utasok egy-két hétig egy helyen, a kiválasztott szállodában töltik el a nyaralásra szánt időt. A nászutasok szervezett formában ritkán választanak többhetes kulturális utazást vagy kalandtúrát, a tengeri hajóutak ugyanakkor - akár a Földközi-tengeren, akár a Karib-térségben - egyre népszerűbbek a nászutasok körében. Nem utolsósorban azért, mert a hatalmas utasszállító hajókon legtöbbször minden luxust egy helyen kap meg a vendég, olyan szolgáltatásokat is, amelyek egy szárazföldi szállodában nem feltétlenül állnak rendelkezésre (medence, színház, könyvtár, bárok, éttermek, számtalan sportolási lehetőség), az ellátás pedig rendszerint all inclusive. Ráadásul ma már ezeket a hajóutakat sem elérhetetlen áron kínálják az irodák, egy 4 napos égei-tengeri hajós utazást például már 86 700 forintért meg lehet kapni.

A nászutakat szervező irodák kérésre egyéb extra szolgáltatásokat is biztosítanak a nászutasoknak. Ha például a nászutat nászajándéknak szánjuk meglepetésként, kérhetünk díszvacsorát, virágcsokrot is az ifjú párnak, természetesen felár ellenében. Néhány ázsiai országban, például Thaiföldön a nászutas csomagokat már ezekkel a pluszszolgáltatásokkal együtt értékesítik a szállodák, utazási irodák.

Nézzünk néhány konkrét ajánlatot a legolcsóbb, 100 ezer forint alatti, a közép-, a 150-250 ezer forint közötti és a felső, 350-450 ezer forint közötti kategóriában.

100 ezer forint alatt például igénybe vehető egy egyhetes tunéziai nyaralást, négycsillagos tengerparti szállodában félpanziós ellátással. Az út repülőjeggyel együtt 92 900 forintba kerül. A szállodában a minden igényt kielégítő szobák mellett sortolási lehetőségek - tenisz, vízi sportok, lovaglás - és túraszervezés is a vendégek rendelkezésére áll.

Ha valaki kicsit többet szán élete nagy élményére, elutazhat például az egyiptomi Hurghadára egy elegáns, ötcsillagos hotelbe és mindezt összekötheti egy romantikus hajórúrával a Níluson. Az egyhetes program ára kevesebb, mint 200 ezer forintból kijön, s ebben a repülőjegyen és a szálláson kívül félpanziós ellátás is van, sőt még városnéző és kulturális programokra is elviszik a vendégeket.

Aki pedig nem sajnál közel félmillió forintot is elkölteni egy igazán emlékezetes nászútra, elutazhat Mauritius szigetére is. A 9 napos program ugyan viszonylag drága, 345 400 forint, de az alapprogramba a szálláson és a repülőjegyen kívül, a büféreggeli és a vacsora is beletartozik.

Az Indiai-óceán több millió éves vulkanikus szigetének egyediségét az a több mint 350 km hosszú korallzátony adja, mely körülveszi a szigetet, és töretlenül alakítja a sziget tengeri élővilágát hosszú idők óta. Nem véletlenül lett célpontja a búvároknak, a hobbihorgászoknak és a természet szerelmeseinek. A trópusi vegetáció csodálatos élővilágnak ad itt otthont, olyan fajokkal és egyedekkel, melyek máshol nem találhatóak a világon. Színes népcsoportok együttese alkotja változatos kultúráját, amely gasztronómiai jellegét is adja. Nászutasoknak is kiváló úti cél.

A szigeten található szállodák minden igényt kielégítenek. Az ázsiai szállodákról amúgy is elmondható, hogy az Európában megszokott szolgáltatásoknál jóval többet kínálnak, illetve az európai hotelekben csak felárért igénybe vehető szolgáltatások itt az alapárba tartoznak. A Casuarina Beach Hotelbenpéldául úszómedence, fitneszklub, vízisport-lehetőségek, játékszoba, játszótér, éttermek, bárok szolgálják az utasok és nászutasok kényelmét. A szobák is a nászutasok kényelmét szolgálják, mindegyikük légkondicionált, telefonnal, tv-vel, kávé- és teafőzővel, minibárral ellátottak.