Nem érdemes taktikázni a költőpénzzel

Vágólapra másolva!
Bár az elmúlt héten némileg erősödött a forint árfolyama, a korábbi időszakhoz képest még mindig jóval drágábban juthatunk euróhoz. A forint gyengülése miatt a külföldi utazásra készülők most rosszabbul járnak, de azok is bosszúsak lehetnek, akik már befizetett nyaralásukhoz szeretnének költőpénzt váltani. Elemzők szerint nem érdemes taktikázni a valutaváltással, mivel kevéssé valószínű, hogy nyár végéig jelentős változásra számíthatunk.
Vágólapra másolva!

Az idei üdülési szezonban igazán azok a turisták jártak jól, akik már jóval a nyaralás időpontja előtt lefoglalták és kifizették külföldi utazásuk árát. Az utóbbi hetekben tapasztalt árfolyamgyengülés, illetve az olaj világpiaci árának változása miatt az utazási irodák áraik emelésére kényszerülnek. Így azoknak viszont, akik csak most döntenek a nyári szabadságukról, a korábbinál többet kell fizetniük az utazásokért.

Az utazási irodák fenntartják a jogot maguknak, hogy a forint árfolyamának alakulásával változtassák az általuk kínált utazási programok árát. Ezt azonban minden esetben fel kell tüntetniük az utazási szerződésben, tehát elvileg nem érhet senkit váratlanul a drágulás. Fontos tehát, hogy az utazás teljes díjának befizetésekor lehetőség szerint olvassuk át az utazási szerződést.

Aki már befizette utazását, szerencsésnek mondhatja magát, de a forint árfolyamának gyengülésével az egyéb költségek - például a fakultatív programok díjai - már számára is drágábbak lesznek, mi több a költőpénzt is drágábban tudja megvásárolni. Ez természetesen bosszúságot jelent a turisták számára, de kikerülni nem lehet. Az utazási irodák egy része nem csak a forint árfolyamára hivatkozva emelik áraikat, hanem az úgynevezett kerozin díj emelkedésére hivatkozva drágítanak, ráadásul az utazók többsége nem is tudja, hogy erre elvileg nem lenne lehetőségük a cégeknek.

A forint gyengeségéből adódó kockázatokat sokan úgy próbálják meg kivédeni, hogy várnak a valutaváltással, hátha utazásuk időpontjáig némileg javul az árfolyam. Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője az [origo] kérdésére elmondta, hogy megítélése szerint nem érdemes taktikázni a nyaralásra szánt költőpénz kiváltásával. A szakértő szerint, ha valaki mondjuk csak augusztus közepén indul külföldre, nem érdemes most valutát váltania, mivel a várakozások szerint a nyár végéig hasonló, 275 és 285 forint között marad az euró árfolyama.

Az elemző kiemelte ugyanakkor, hogy a gyenge forintárfolyam, nem kizárólag az utazókat érinti hátrányosan, hanem az utazásszervező, vagy utazásközvetítő cégeket is, akik a magasabb árak miatt a forgalom jelentős csökkenésére is számíthatnak.

Az [origo] által megkérdezett utazási irodák elmondták, hogy érzékelhetően csökken az érdeklődés, elsősorban az olcsóbb és közép kategóriájú utak iránt az árak emelésével. Volt olyan utazási iroda is ugyanakkor, ahol elmondták, hogy az általuk forgalmazott magasabb kategóriájú, drágább utak továbbra is népszerűek és nem tapasztaltak visszaesést az utakra jelentkező utasok számában. Ennek az lehet az oka, hogy egy drágább egzotikus útnál az árhoz képest nem jelent jelentős változást az árfolyam gyengülése által okozott különbség.

Hasonlóképpen nyilatkozott kérdésünkre Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője, aki szerint felesleges a külföldre készülőknek taktikázniuk a valutaváltással. Az elemző szerint ugyan a következő hónapokban negatív elmozdulás valószínűsíthető, ami azt jelenti, hogy akár a 290 forintos árfolyamig is gyengülhet a forint, de megítélése szerint ez nem jelent lényeges a különbséget, tudva, hogy egy utazáshoz relatíve kis összegű valutára van szükség. Annál a párszáz eurónál, amit mondjuk egy horvátországi nyaralásra szán az ember, néhány forintos árfolyamváltozás nem jelent jelentős pluszköltséget. Az elemző hozzátette, hogy a forint nagyon sérülékeny, negatív hírekre sokkal jobban gyengül, mint amennyit erősödik egy pozitív esemény után. Mindezek ellenére Suppan lehetségesnek tartja, hogy az év végére 270 forintos árfolyam stabilizálódhat. A szakértő szerint, ha szigorúan a forint árfolyama alapján döntünk, akkor valószínű, hogy télen érdemesebb lesz utazni.

Az árfolyam változásainak kivédésére elvileg lehetőség lenne biztosítás kötésére is, de a hazai cégek nem foglalkoznak a lakosság árfolyamkockázatát mérséklő biztosítások értékesítésével, erre inkább csak a kis-és középvállalkozásoknak, illetve a nagy cégeknek van lehetőségük. Ha jól meggondoljuk egy ilyen biztosításnak a turisták számára nem is nagyon lenne értelme, hiszen a biztosítás díja vélhetően sokkal magasabb lenne, mint az árfolyam változásából következő veszteség.