Charterrel olcsóbb a nyaralás

Vágólapra másolva!
Június végén Magyarországon is elindult a charterszezon. Idén több légitársaság, több célállomás közül választhatunk és a fapados cégek is beszálltak a versenybe. Az utakat a tavalyi árakon kaphatjuk meg és csak enyhe drágulás várható a forint gyengülése miatt.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években ugyan már találkozhattak a magyar utazók számukra ismeretlen légitársaságokkal, de az idei évben minden korábbinál több fuvarozócég jelent meg a hazai charterpiacon. Míg korábban ez a szegmens szinte kizárólag a Malév, később pedig a cseh Travel Service területe volt, addig mostanra már olyan légitársaságok is szállítanak utasokat különböző nyaralóhelyekre, mint a Bulgáriába repülő Hemus Air, a főként egyiptomi desztinációkba közlekedő Air Cairo, vagy a marokkói Royal Air Maroc.

A spanyolországi célpontokba repülő Air Europa is talán kevésbé ismert a magyar turisták körében, csakúgy mint a törökországi Antalyába repülő Atlasjet, amely egyébként a legnépszerűbb török belföldi légitársaság. Törökországi üdülőhelyekre üzemeltet járatokat Debrecenből a Sun Express és bár tervben volt, hogy Sármellékről is repülnek járatok Antalyába, a túlkínálat miatt a gépet bérlő utazási irodák elhalasztották a járatindítást.

A tunéziai piacot két légitársaság uralja, a Tunisair, amely Monastirba közlekedik, illetve a Nouveleair, amely cég Djerbába üzemeltet járatokat. Előbbi egyébként Debrecenből és Kolozsvárról is közlekedik az észak-afrikai üdülőparadicsomba.

A legnagyobb turistaforgalomra számító országokba, Görögországba és Spanyolországba egy-egy kivétellel továbbra is az ismert társaságok közlekednek, a Malév és a Travel Service. A nemzeti légitársaság Görögországba, Máltára, a szicíliai Cataniába és Palermóba, Mallorca szigetére, valamint a törökországi Antalyába és a Dalaman repülőtérre repül. A Travel Service pedig Ciprusra, Egyiptomba, Görögországba, Spanyolországba, és a török üdülőhelyekre visz utasokat.

Az összes Magyarországról induló charterjárat kétharmada Görögországba repül az idei szezonban, s feltűnő, hogy a korábbi célállomások mellett több új sziget is bekerült a kínálatba, például Mykonos, Kefalónia és Zakynthos. Ezek mellett szakemberek szerint az idei szezon egyik slágere lehet Mallorca, ahová a tavalyi évhez képest sokkal több gép közlekedik, de a hazai utazási irodák sokat várnak Bulgáriától és Olaszországtól is.

Idén is komoly szereplője a magyarországi charterpiacnak a Sky Europe fapados légitársaság. A cég Ciprusra, Krétára, Korfura, Rodoszra szállít utasokat az ismertebb nyaralóhelyek közül, de a társaság gépei leszállnak Kos szigetén, Zakynthoszon és Thesszaloniki városában is. A spanyolországi nyaralóhelyek közül La Mangába és Mallorcára, míg Egyiptomban Sharm el Sheikbe repülnek Sky Europe gépek.

Ferihegyről egészen különleges helyekre is közlekednek idén charterjáratok. Ilyen például a dániai Billund, a Lego-gyár központja, ahová az Atlantic Airlines repül, a német Condor pedig a Budapest-München útvonalon üzemeltet charterforgalmat.

Jelentős változást jelent az idei charterpiacon, hogy az ismert hazai diszkont légitársaságok - a Wizz Air és a Sky Europe - valamint a Malév is egyre több olyan célállomást vesz fel menetrend szerint repült útvonalhálózatába, ahová korábban csak chartercégek üzemeltettek járatokat. Az egyre növekvő számú légitársaság és repülőjárat pedig azt jelenti, hogy a menetrendek az utasok számára kedvezőtlenebbül alakulnak, sok lesz a késő éjszakai, vagy kora reggeli indulás.

A kiutaztató cégek sok esetben a charterjáratok helyett épp a fapados légitársaságok menetrendszerinti járatait használják néhány kiemelt desztinációba. Jó példa erre a dalmát tengerpart, ahová a Sky Europe közlekedtet gépeket, mégpedig a két leglátogatottabb városba, Splitbe és Dubrovnikba.

A szezon elején még nem tapasztalható a tavalyi árakhoz képest jelentős eltérés, sőt a legolcsóbb desztinációk már akár 50 ezer forint alatti összegért is elérhetők. Néhány utazási irodánál pedig kedvezményes árú jegyeket is lehet vásárolni, amelyekhez nem kapcsolódik szállásajánlat.

A kínálat tehát bőséges, ennek ellenére az utaztatók nem lehetnek nyugodtak, ugyanis a forint gyengülése és a már bejelentett, illetve várhatóan bekövetkező megszorító intézkedések miatt a turisták kétszer is meggondolják, hogy külföldre utazzanak-e nyaralni. A megkérdezett szakértők szerint a forint árfolyamának alakulása eredményezhet némi áremelkedést, de ennek mértéke nem lesz jelentős.