A világ legélhetőbb városai

Vágólapra másolva!
A világ nagyvárosai, amilyen London, Tokió, Los Angeles a jó hírnév, a jól prosperáló üzletek és kecsegtető jövőképek formájában jelennek meg előttünk. Mint a kimeríthetetlen urbánus lehetőségek hazái, ezek a városok az elmúlt húsz évben mégis egy lassú visszaesést produkáltak, mind a lakosság számában, mind pedig népszerűségükben. Helyettük fokozatosan törnek előre a kevésbé ismert, de sokkal kellemesebb környezetet kínáló másodvárosok.
Vágólapra másolva!

A legújabb felmérések szerint a megaszitik populációja a nyolcvanas évek óta nyolc százalékkal csökkent, az elmúlt öt évben pedig rohamosan további öttel. A szakemberek szerint az elkövetkezendő ötven évben folyamatosan kialakul majd egy úgynevezett másodváros jelenség, amely az anyavárostól eltérően szerényebb, de sok szempontból élhetőbb körülményeket biztosít a lakói számára, még akkor is, ha azok nagyobb távolságra találhatóak egymástól.

Idén, a Newsweek által összeállított, világ legjobb városainak tízes listáján csaknem három-négy olyan település szerepel, amelyről még soha nem is hallottunk. Ezeket máris másodvárosként tartják számon a kutatók. London, München, Fukuoka, Las Vegas után fényes jövő előtt áll, az ismertebbek közül Toulouse, a kevésbé ismertek közül pedig, Florianopolis (Brazília), Goyang (Dél-Korea), és Ghaziabad (India).

Sikerüket nemcsak a kielégítő vagy kiváló infrastruktúra, hanem a színvonalas szolgáltató ipar és a kedvezőbb ingatlanpiaci helyzet alakította így, illetve a világ más pontjain már jelenségként ismert mobil munkaerő. A mobilitás lényege abban áll, hogy az emberek nem ragaszkodnak szülővárosukhoz, hanem a jobb megélhetés, és a nyugodtabb körülmények reményében el, illetve kiköltöznek a nagyvárosokból. Lásd New York-New Jersey, vagy idehaza Budapest-Érd példája.

Az egyéni igények, mint nyugalom, csend kellemes környezet felértékelődésével, újfajta trendek lesznek (vannak) kialakulóban. A világ legkisebb nagyvárosainak (500 000 lakos alatti) populációja a következő tíz évben 23 százalékkal lesz magasabb - mondják a szakemberek, de ugyanígy 27 százalékkal gyarapodhat az 1-5 milliós városok lakossága is. Íme néhány példa.

Ghaziabad, India

Az indiai Ghaziabad a fővárostól, New Delhitől mintegy húsz kilométerre található. Nevétől eltérően ez nem egy fürdőváros, hanem névtelen kisboltok, háromkerekű járgányok, riksák, családi kisvállalkozások, egyszerű szerszámok, szanaszét parkoló munkagépek városkája.

Ide főleg Delhiből "menekülnek" az emberek az eget rengető ingatlan árak, a kibírhatatlan tömeg elöl, és vállalják még akár az ingázást is. A legnagyobb befektetőnek számító indiai ingatlancég hétezer két, három, négy szobás lakásai közül csaknem mind elkelt már. Itt a legtöbben információs technológiával foglalkoznak, sokan élnek a kereskedelemből, de még többen dolgoznak a multik által fenntartott üzemekben. A biztos megélhetés, az olcsóbb árak okán ennek az 1. 2 milliós városnak a lakossága évente több mint három százalékkal gyarapszik.

Ghaziabad a nagyfőút mentén fekszik, amely Bangladest és Afganisztánt is eléri. Ghaziabad hatalmas ipari befektetések célpontja volt a nyolcvanas években. Ma már turisták is idemerészkednek, főként olyan kulturális kíváncsiskodók, akik Goa, Bombay és Jaipur után valami mást is megtapasztalnának. Leginkább vallási ünnepekre, felvonulásokra érkeznek az utazók, és legtöbben templomokat vallási témájú összejöveteleket, látogatnak.

A legjelentősebb ünnep a Khumb, amikor zarándokok és hívek találkoznak, hogy az egy hónapig tartó vallási ünnepen, folyó vagy tengervízben lemossák magukról a bűneiket. 2001-ben mintegy hetven millióan vettek részt az ünnepségen.

Ajrara, Bahadurgarh, Modiganar, Lodi, Dasha például mind olyan falvak, amelyek Ghaziabad 15-20 kilométeres körzetében találhatóak, és vallási ünnepekkor igen forgalmassá válnak. Ezekbe a kisebb falvakba azoknak érdemes elutazni akik, most ismerkednek a keleti vallásokkal, ünnepségekkel és nem akarnak 70 milliós tömeggel sodródni.

Bár az úthálózat még erősen fejlődőben van, a nagy építkezések lendületében már jó előre elkészültek a 2010-es Nemzetközösségi Játékokra szánt lakópark komplexummal, ahová szintén rengeteg turistát várnak. Megfigyelők szerint Ghaziabad még a világtérképre is felkerülhet, amennyiben sikeresen megépül a várost és a delhi nemzetközi repteret összekötő szupersztráda.

Goyang, Dél Korea

Goyang városa legutóbb akkor került a hírek középpontjába, amikor tavaly En Dzsu Li 24 éves sztár színésznőt holtan találták az otthonában. Goyang azonban leginkább hatalmas városi parkjairól és gondosan válogatott virágairól, cserepes növényeiről híres.

Alig harminc percre Szöültól, magas építésű lakóparkok, és mesébe illő környezet csábítja a szöüli urbándzsungelből menekülőket. A parkosítás és kiköltözés jelensége az elmúlt tíz évben egymással összefüggően megnégyszereződött, és friss adatok szerint az egymilliós Goyang most évente 2-2.5 százalékkal népszerűbb.

Igaz, nehéz ellenállni az állami nyomásnak, miszerint nagyobb építkezések, nagyobb beruházások szükségesek, a városvezetés mégis inkább több munkahelyet és jobb szolgáltatást tervezne lakói számára. Ahogy a polgármester Khang Hyung Suk mondja, "a minőség és nem a mennyiség, ami városukat életben, lendületben tartja".

A turizmus számára is a legnagyobb húzóerő a város mássága, különbözősége, emberléptékű környezete. A hatalmas ütemben folyó parkosítás nemcsak kellemet, de eleganciát is biztosít Goyang városának. A frissen elkészült kongresszusi központ például valószínűleg a konferenciaturizmusra is kedvezően hat majd. Az egyszerű utazókat azonban jobban érdekli a Hallyuwood park ( hallyu jelentése popzene, bohémia) ami egy 990 000 négyzetméteres, futurisztikus szórakoztató központ.