A hőség ellen irány észak!

Vágólapra másolva!
Az évszakoz képest hideg napok után teljes gőzzel tört ránk a nyár, olyannyira, hogy honfitársaink jó részének ez már egy kicsit sok is. Mit lehet tenni, ha közeleg a szabadság ideje, még nem tudjuk, hová menjünk nyaralni, de abban biztosak vagyunk, hogy nem akarunk megfőni a napon? Két dolgot: irány észak, vagy a hegyvidék!
Vágólapra másolva!

Az észak-európai országok, bár nem tekinthetők a legolcsóbb helyeknek, ilyenkor nyáron látják vendégül a legtöbb külföldi turistát. A júniustól augusztus végéig, szeptember elejéig tartó időszakban kifejezetten kellemes errefelé az időjárás, szinte mindig 30 fok alatti a hőmérséklet és az éjszakák is kibírhatóan hűsek.

Kifejezetten északi nyaralóprogramokat értelemszerűen nem nagyon találhatunk az utazási irodák kínálatában, hiszen a tengerek vize nyáron is nagyon hideg marad, ellenben körutazások, városlátogató programok, hajóutak vagy aktív sportprogramok szép számmal akadnak a kínálatban.

Ha csak néhány rövid napos szabadidővel rendelkezünk, mindenképpen valamely északi nagyváros felkeresését javasoljuk. Például a svéd fővárost, Stockholmot, ahová egy négy napos, három éjszakás repülős utazást 119 ezer forintért megkaphatunk. Az árban 3 csillagos szállodai elhelyezés van benne reggelivel és mér városnézést is kapunk pénzünkért. Amennyiben egyénileg akarunk utazni, jó tudni, hogy fapados járatok is közlekednek Stockholmba Budapestről a Wizz Air üzemeltetésében.

A 14 szigetre épült észak Velencéjében járva nem szabad kihagyni a Királyi Palota és a Nobel díjak átadásának otthont adó Kék Csarnok felkeresését, csakúgy mint a Vasa múzeumot. legfőbb látványossága a hasonló nevű csatahajó, amelyet 1961-ben emeltek ki 300 éves hullámsírjából. Ha időnk engedi egy napot feltétlenül áldozzunk egy rövid hajókirándulásra a Stockholm környéki tavakon!

Ha hosszabb idő áll rendelkezésünkre és valami kalandosabb programot keresünk, próbáljuk ki Izlandot. A szigetországba irányuló turistautakért mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, de az élmény felejthetetlen. Egy egyhetes túra közel 400 ezer forintba kerül repülőjeggyel együtt és ehhez még hozzá kell számolni a félpanziós ellátás felárát, illetve a különböző fakultatív programok, mint például a bálna szafari díját.

A körutazáson megismerkedhetünk Izland meglepően gazdag történelmével, megtudhatjuk, hogy itt működik a legrégebbi demokrácia Európában és gyönyörködhetünk a vad természet szépségeiben. A főváros Reykjavik és környékének nevezetességei (a Gulfoss vízesés, a Köpülő gejzír, vagy a Kreyd kráter) mellett ellátogathatnak a turisták a Thingvellir Nemzeti Parkba, amely az ország legszentebb történelmi emlékhelye, ahol például a viking parlament is működött. Az élményt fokozza egy páratlan geológiai látványosság, a kontinentális lemezek szétcsúszása. A sziget északi részén gyönyörű vulkáni képződményeket, kristály tiszta vizű tavakat is megcsodálhatnak a látogatók és nem szabad kihagyni a hajótúrát a híres Jökulsarlon gleccserlagúnában sem.