Ázsia vörös ördögei

Vágólapra másolva!
A focivébé ismeretlen országainak bemutatását egy újabb helyszínnel, Dél-Koreával folytatjuk, ahol a kultúra és az ország eseményekben gazdag történelme iránt érdeklődők mellett a természet is a nemzeti parkok kedvelői is találnak maguknak bőségesen látnivalót.
Vágólapra másolva!

A távol-keleti országról sajnálatos módon az európai embernek az ötvenes évekbeli, amerikaiak ellen vívott háború, a kettéosztottság, vagy a hatalmas lendülettel dübörgő autóipar jut az eszébe. Pedig Dél-Korea nemcsak ezekről ismert, hanem például lenyűgöző természeti szépségeiről, zöldellő hegységeiről és a helyiek kedvességéről is. Az ország földrajzi elhelyezkedéséből adódóan mindig is nagyhatalmi érdekek ütközőpontjában foglalt helyet, hol a közeli hatalmas Kína, hol pedig a keletről érkező Japán próbálta meg több-kevesebb sikerrel uralma alá hajtani a félszigetet.

A Magyarországnál alig nagyobb területű Dél-Koreában 48 millióan élnek,a főváros, Szöul lélekszáma meghaladja a 10 milliót. Talán meglepő, de a lakosság egynegyede katolikus, de szép számmal ének itt buddhisták is.

Dél-Korea időjárása annak a kétes hírnévnek örvend, hogy ebben az országban mérik a földrajzi szélességhez képest legnagyobb hidegeket. Ha ragaszkodunk a meleg időjáráshoz, feltétlenül május és szeptember között keljünk útra! Esőre főként júliusban kell számítani.

Koreai utazásunk előtt is feltétlenül tájékozódjunk a szükséges védőoltásokról, s bár az ország nem tartozik a legveszélyesebb területek közé, malária, vírusos hasfertőzés és a hepathitis előfordul.

Dél-Koreában 30 napig vízum nélkül is tartózkodhatunk, de ezután engedélyt kell kérni a tartózkodás meghosszabbítására. Az ország fővárosába számos nagy európai légitársaság üzemeltet járatokat. Nekünk sajnos legalább egyszeri átszállásra számítanunk kell, mivel Budapestről nincs közvetlen légikapcsolat Szöulba. Fontos tudni, hogy az országból való távozáskor sok más ázsiai országhoz hasonlóan kilépési illetéket kell fizetni, ami 10 amerikai dollárnak megfelelő wonba kerül.

A környező országokból, Kínából és Japánból, vagy Oroszországból több nagyváros is rendszeres kompösszeköttetéssel rendelkezik Koreával, így ha netán Shanghaiba szól a repülőjegyünk, innen is könnyen eljuthatunk például Incheonba, de nem árt jó előre lefoglalni a hajójegyet! Észak felől az észak-koreai határon ne próbálkozzunk bejutni Dél-Koreába!

Ugyan az ország nagyvárosai között van légiközlekedés, de a viszonylag kicsi távolságok miatt a repülés jóval költségesebb mulatság minta busz, vagy a vonat. A buszok gyorsak, kényelmesek és pontosak és hasonló jókat lehet elmondani a vasúthálózatról. A városi közlekedés is fejlett (Szöulban és Busanban metró is működik), a probléma csupán annyi, hogy a megállók neveit a legritkább esetben tüntetik fel angolul.