Tönkremehetnek az utazási irodák

Vágólapra másolva!
Komoly versenyhátrányba kerülhetnek a magyarországi utazási irodák és vendéglátással foglalkozó vállalkozások, amennyiben a parlament elfogadja az Új egyensúly programot - mondták a távirati iroda által megkérdezett szakemberek.
Vágólapra másolva!

Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők- és közvetítők Szövetségének (MUISZ) elnöke elmondta: a döntések hatására "drágul Magyarország, amihez nem párosul minőségi javulás". A beutaztatásnál az áfa 15 százalékos kulcsának 20 százalékra való emelésével emelkednek a szálloda, a vendéglátás, a buszos utazás költségei. Ezzel szemben Ausztriában például 10 százalékos, Csehországban pedig 5 százalékos áfa terheli ezeket - mondta az elnök.

A kiutaztatással kapcsolatban az egekbe szökő árfolyamot említette Molnár Gabriella, ami jelentősen megnöveli a kiutazók költségét.

Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke kiemelte: a vendéglátás nem terhelhető tovább elvonásokkal. Véleménye szerint, ha a parlament elfogadja ezeket a javaslatokat és életbe lépnek a módosítások, üzletenként 10-30 százalékkal emelkednek költségek. Ezért arra számít, hogy az intézkedések hatására sok vállalkozás tönkremehet, illetve a feketegazdaságban működhet tovább, mivel életképtelenné válik.

Az elnök szerint az elvonások helyett piacélénkítő eszközöket kellene bevezetni. Példaként említette a Torkos Csütörtök elnevezésű akciót, amelynek keretében havonta egy meghatározott napon több száz étterem kínálta szolgáltatásait kedvezményes áron. Háber Tamás szerint az intézkedések nyomán megemelkedő árak ronthatják a minőséget is.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton, az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén ismertette a kormány egyensúlyjavító programját, amelynek keretében számos adóemelési és kiadáscsökkentési tételről számolt be.