Jól jöhet a fecskendő - betegségek utazáskor

Vágólapra másolva!
Az utazással, külföldi nyaralással járó kevés kellemetlenségek egyike a fertőzésveszély. Ezekkel a gyomor és bőrbetegségekkel azoknak kell főként számolnia, akik valamely távoli országba, főleg Afrikába, vagy az ázsiai kontinensre igyekeznek vakációzni. A védőoltásokról jó előre érdemes gondoskodni, hiszen akár 28 napot is igénybe vehet a szérumok felszívódása. Idén érdemes kipróbálni néhány praktikát a hosszú repülőutak során kialakuló kellemetlen közérzet kiküszöbölésére is.
Vágólapra másolva!

Utazás előtt

Ha kellő körültekintéssel vágunk neki a nyaralásnak, akkor ne csak gondosan csomagoljunk, hanem tájékozódjunk az adott ország járványügyi helyzetéről.

Ez nem csak ebolát, kolerát, vagy HIV fertőzést jelenthet, hanem más kontinenseken igen elterjedt súlyos betegségeket, mint malária, sárgaláz, hastífusz és egyebeket is magába foglalhat. Ne kockáztassunk még egy ártatlannak tűnő egyiptomi nyaralást sem, hanem gondoskodjunk idejében a megfelelő védőoltásokról.

Utazás közben

Már a repülőúton a hosszú utazás miatt számolni kell bizonyos kellemetlenségekkel. Mint ismeretes a repülőgépek szellőztetését az út során nagy magasságban található ritka levegő beszívásával cserélik, frissítik fel. A nedvességtartalom az ajánlott, minimális 20 százalék helyett általában csak 5-8 százaléknyi, emiatt kiszárad a torok, a száj, a kontaktlencsék a szemmozgás során fájdalmat, könnyezést okoznak. A másik a probléma a nyomáskülönbség okán kialakuló fülzúgás felfújódás, illetve az esetleges rossz fogak fájdalma. Ezek a problémák kellő körültekintéssel és házipatikus módszerekkel (cukorka, szemcsepp, ajakír) egyszerűen orvosolhatóak.

Utazás közben a nagyobb problémát az úgynevezett mélyvénás trombózis, vagy más néven turistabetegség okozza, a mely a szintén a nyomáskülönbség és a tartós mozdulatlanság miatt alakulhat ki.

A végtagokban, főleg alsó lábszárban kialakuló vérrögök, nemcsak ödémát, felvizesedést eredményeznek, hanem ritkán még az egészséges embereknél is végzetes formában, trombózisként is jelentkezhetnek. Ezért minden hosszabb repülőúton igyekezzünk minél több folyadékot fogyasztani, és legalább félóránkét felállni és megmozgatni végtagjainkat!

A nagyobb légitársaságok már ügyelnek arra, hogy az utastérben elhelyezett képernyőkön erre a célra külön összeállított tornagyakorlatokkal felhívják az utasok figyelmét a mélyvénás trombózis kialakulásának lehetőségére.

Akkut magashegyi betegség

Magashegyi túrák alkalmával többeknél jelentkezhet az úgynevezett AMS (accute moutain sickness) vagyis a magashegyi betegség valamely tünete.

Az emberek 25 százaléka már 2500 méter magasságban fejfájásra, gyengeségre, szédülésre panaszkodik. Kellemetlenebb tünet lehet a légszomj, aluszékonyság és az ítélőképesség elvesztése.

Az AMS tulajdonképpen az alacsony oxigénkoncentrációhoz való alkalmazkodás eltúlzott formája, ami légszomjban, szapora pulzusban nyilvánul meg. Jellemző még a bódulat, fejfájás, emésztőszervi panaszok, gyengeség, amelyet az érpálya kitágulása után keringési zavar követhet, mely tüdővizenyőhöz és agynyomás-fokozódáshoz vezet. Súlyos esetben eszméletvesztés és kóma is előfordulhat.

Igaz a magashegyi betegség tüneteit védőoltással nem lehet kivédeni, mégis aki betartja a biztonsági előírásokat a hegyitúrák során, elkerülheti a kellemetlen tüneteket és tragédiát.

Az előírások legfontosabbika, hogy az első éjszakát ne töltsük 2500 méter felett, és az emelkedés naponta ne haladja meg a 600 métert a 2500 méter a feletti magaslatokon.

Ha hagyunk elég pihenési időt a szervezet számára, hogy hozzászokjon az alacsonyabb oxigén koncentrációhoz, illetve ha még enyhe tünetek esetén is visszatérünk éjszakára előző napi pihenőponthoz, akkor biztosan elkerülhetjük a magashegyi betegséget. A cél tehát a fokozatosság. Hegyi túrák alkalmával is lehetőség szerint fogyasszunk minél több folyadékot!

Búvárkodás

Akik búvárkodással töltenek néhány napot a nyaralás során, ügyeljenek arra, hogy a hazautazás előtt egy nappal fejezzék be a merülést, mert ennyi idő kell, hogy a szervezetben a merülések okozta elváltozások megszűnjenek, és veszély nélkül vágjunk neki az ugyancsak jelentős légnyomásváltozással járó légi útnak!