Betegségek világszerte

Vágólapra másolva!
Az alábbiakban földrészekre lebontva ismertetjük az előforduló betegségeket és tüneteiket. Összeállításunkat a WHO évente megjelenő International Travel and Health című kézikönyve alapján készítettük.
Vágólapra másolva!

Észak-Amerika

Míg Észak Amerikában egyedül a lyme kórral és a kullancspiéssel kell számolni, Közép- és Dél Amerikában már sokkal több veszélynek lehetnek kitéve a turisták.

Közép- és Dél Amerika

Mexikó, Belize, Costa-Rica, El-Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama, Argentína, Chile, Falkland szigetek, Uruguay, Bolívia, Brazília, Columbia, Equador, Francia-Guyana, Guyana, Paraguay, Peru, Suriname, Venezuela

Közép Amerikában a malária - Panama kivételével - mindenhol előfordulhat. A sárgaláz elleni oltás minden Panamába utazónak kötelező. Dengue láz és a lepkeszúnyogok által terjesztett magas lázzal máj és lép megnagyobbodással, valamint fekélyes bőrelváltozással járó Katayama láz szinte minden országban ismert.

A Hepatitisz A valamennyi dél amerikai országban előfordulhat, Argentínában hastífusz ellen ajánlott beoltatni magunkat.

Karib szigetek

Turisták által leggyakrabban látogatott helyeken, mint Kuba, Jamaica, Haiti, Dominikai köztársaság, Virgin-szigetek, Martinique, Dominika, Trinidad és Tobago, Holland Antillák, Bahama, Bermuda, Barbados, Puerto Rico, Guadeloupe, főleg a Hepatitis B, veszettség, malária, és Dengue láz kellemetlenségeinek lehetnek kitéve az utazók. A Dominikai Köztársaságban, Martinique-on, Puerto Ricoban, vagy a Guadeloupe-szigeteken a vérmelybetegség (Édesvizekben élő csigafajtákon keresztül terjedő a kórokozó) fenyegethet, amennyiben édesvízben fürdenénk.

Ázsia (Dél-nyugat Ázsia)

Egyesült Arab Emirátusok, Bahrain, Ciprus, Irak, Izrael, Jemen, Jordánia, Katar, Kuvait, Libanon, Omán, Szaud - Arábia, Szíriai Arab Köztársaság és Törökország.

Kuvait, Katar, Bahrain Ciprus, Izrael, Jordánia, Libanon és Katar kivételével a Maláriaoltás erősen javallott, azonban Hastífusz és Hapatitis A-B valamennyi országban előfordulhat.

Szintén gyakori az ún. Aleppoi fekély (trópusi kelevény) amely a csípés helyén kifekélyesedő bőrelváltozással jár. Ez a fertőzés a Közel-Keleten a legelterjedtebb így Irak, Szaúd-Arábia, Szíriai Arab Köztársaság északi-, nyugati részén fenyegethet.

Közép-Ázsia (Indiai szubkontinens)

Afganisztán, Azerbajdzsán, Banglades, Bhután, Grúzia, India, Irán, Kazaksztán, Kirgizisztán, Nepál, Maldív-szigetek, Örményország, Pakisztán, Sri Lanka, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán.

Maláriával szerencsére nem kel számolni Grúzia, Kazaksztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán, Maldív-szigetek területén, ellenben Dengue lázzal Bangladesben, Indiában, Pakisztánban Sri Lankán találkozhatunk.

A főként a Közel Keleten elterjedt Aleppoi fekély (trópusi kelevény), amely csípés helyén jelentkező kifekélyesedő bőrelváltozással jár Afganisztán, India, Irán Iszlám Köztársaság, Pakisztán területén is előfordulhat. Ezen kívül a lepkeszúnyogok által terjesztett magas lázzal máj és lép megnagyobbodással, valamint fekélyes bőrelváltozással járó Katayama láz szintén veszélyt jelenthet főleg Azerbajdzsánban és Tadzsikisztánban. A járványos agyhártyagyulladás India és Nepál területén okozhat fertőzést, míg a veszettség csaknem valamennyi országában észlelhető. Diftéria ellen Azerbajdzsán, Grúzia, Kazaksztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán vidékén kell felkészülni.

Kelet-Ázsia

Hongkong, Japán, Kína, Koreai Köztársaság, Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, Makaó és Mongólia.

Itt az egészségügyi és járványügyi helyzet viszonylag jó, kivéve talán Kína egyes vidékeit. A malária például Hainan szigetén és Yunnan tartományok kivételével, bárhol előfordulhat. Szintén Kínában megtalálható a már említett Vérmelybetegség. Megint csak Kína területén fenyeget a lepkeszúnyogok által terjesztett magas lázzal máj és lép megnagyobbodással járó ún. Katayama láz. Az oltóközpontok, felhívják még a figyelmet, hogy a Hepatitisz B hordozási aránya igen magas Kínában illetve a nyugati országrészben a hepatitisz E okozhat meglepetéseket.

Délkelet-Ázsia

Brunei, Fülöp-szigetek, Indonézia, Kambodzsa, Laosz Népi Demokratikus Köztársaság, Malajzia, Myanmar (Burma), Szingapúr, Thaiföld és Vietnam.

Jó hír, hogy a legfelkapottabb üdülőhelyeken, Thaiföldön Bangkokban, Chiangmaiban, Pattayán, Phuketen, és Koh Samui szigetén egyáltalán nem jelent veszélyt a malária.

A Dengue láz azonban szinte az egész dél kelet ázsiai régióban elterjedt. Fülöp-szigetek, Indonézia egy része és a Mekong-deltájában a vérmelybetegség is előfordul.

Európa

Európában különösebb veszély nem leselkedik ránk, egyedül az Orosz föderáció területén fordulhat elő a diftéria, illetve a Hepatitis A és B elterjedtsége igen magas Románia, Albánia és Bulgária területén.

Ausztrália és Óceánia

Ausztrália, Micronézia, Fiji, Francia-Polinézia (Tahiti), Guam, Új-Zéland, Új-Kaledónia, Pápua- Új-Guinea, Samoa, Vanuatu, Cook-sziget, Karácsony-szigetek, Salamon-szigetek

Ausztrália és Új-Zéland egészségügyi és járványügyi helyzete az európaitól szerencsére nem tér el. A térésgben egyedül Pápua-Új-Guineában, a Salamon-szigeteken, illetve Vanuatu területén kell számolnunk a maláriával, és Észak- Ausztrália, Pápua-Új-Guinea és az összes szigeten a Dengue lázzal.

Afrika (Észak-Afrika)

Algéria, Egyiptom, Kanári szigetek, Líbia, Marokkó és Tunézia

A maláriára csak Algéria, Líbia, Marokkó, Nyugat Szahara területén jelenthet veszélyt. Egyiptomban a Dengue láz is előfordulhat.

Kelet-Afrika

Burundi, Comore-szigetek, Dzsibuti, Eritrea, Etiópia, Kenya, Madagaszkár, Malawi, Mauritius, Mayotte, Mozambik, Ruanda, Seychelle-szigetek, Szomália, Tanzánia és Uganda.

Szinte mindegyik felsorolt országban megtalálható a malária kórokozója, és a Dengue láz is mindenhol előfordulhat. A sárgaláz a Comore-szigetek és Mayotte kivételével szintén mindenhol megtalálható. Burundiban, Kenyában és Tanzániában a járványos agyhártyagyulladás igen elterjedt, a többi országban a száraz évszakban (júniustól decemberig) járványos.

Közép-Afrika

Angola, Csád, Egyenlítői-Guinea, Elefántcsont-part, Gabon, Kamerun, Kongó, Kongói Demokratikus Köztársaság, Közép - Afrikai Köztársaság, Nigéria, Szudán, Zaire és Zambia.

Ezekben az országokban fennáll a sárgaláz veszélye fennáll, ezért érdemes előre tájékozódni, mert kötelező lehet a sárgaláz elleni oltás igazolása.

Ezen kívül a Dengue- és a Katayama-láz, illetve az Aleppoi fekély (trópusi kelevény) amely a csípés helyén kifekélyesedő bőrelváltozással járó betegség mindenütt észlelhető.

Afrika déli része

Botswana, Lesotho, Dél-Afrikai Köztársaság, Namíbia. Szváziföld, Zimbabwe

Maláriára Botswana északi részén, Namíbiában és a Dél-Afrika Köztársaságban kell felkészülni, a Dengue láz pedig Dél-Afrikai Köztársaság, Szváziföld és Zimbabwe területén fordulhat elő.

Nyugat-Afrika

Benin, Bissau-Guinea, Burkina Faso, Gambia, Ghána, Guinea, Libéria, Mali, Mauritánia, Niger, Nigéria, Sierra Leone, Szenegál, Togo

Maláriára és sárgalázra mindenütt kell számítani Dengue lázra viszont csak Burkina Faso, Guinea, Nigéria, Szenegál területén. Szintén nagyon gyakori ezeken vidékeken a gyermekbénulás más néven polio. Az afrikai kontinensen mindenhol megnövekedett a Hepatitisz és a HIV fertőzések száma is. Továbbá járványos agyhártyagyulladás veszélye áll fenn Benin, Burkina Faso, Mali, Niger és Nigéria területén.