Vágólapra másolva!
Ha a napsütéses órák számában lehetne mérni egy adott sziget vagy üdülőhely sikerét, Brac jó esélyekkel indulna az első helyért. Brac a horvát szigetvilág harmadik legnagyobb szigete, napfényes órák száma eléri a 2700-at, és az átlagos hőmérséklet télen sem szalad 15 Celsius fok alá. Ideális hely a pihenésre.
Vágólapra másolva!

A turisták első dolga, hogy érkezés után lesétálnak a partra, és megnézik a tengert, akklimatizálódnak, megvizsgálják a nyaralóközönséget, esetleg szóba elegyednek másokkal. A Splitska környéki partszakaszokon a fehér sziklák úgy futnak bele a tengerbe, illetve azzal párhuzamosan, hogy nemcsak fejes ugró kiszögeléseket kínálnak, hanem nagyszerű napozó szirteket is. Ezeken a természetes napozóteraszokon bámészkodni is lehet, bűvölni a tengert, vagy tiszta időben a távoli Omist és Splitet kémlelni. Zlatni Rat partszakasz azoknak kedves, akik szeretik a vízisportokat, a tengerparti felhajtást, a jó minőségű sportfelszereléseket, a kite-ot, a jetskit, a strandröplabdát, és a petanque-ot. Zlatni Rat valójában egy félsziget, amely apró kavicsos talajának és az uralkodó széljárásnak köszönhetően állandóan változtatja alakját.

Bolnak, Zlatni Rathoz képest van egy kis eleganciája, és valamivel diszkrétebb a part. Mivel a két-három napozóágyas öblöcskéket sziklatömbök választják el egymástól és a kíváncsi tekintetektől, nyugodtan lehet napozni. Szintén itt található az aranyszarv strand, amely a legnépszerűbb a szigeten: majdnem egy kilométer hosszan kavicsos, hófehér földnyelv húzódik a tengerbe.

Ruhában vagy anélkül, az elhagyatott déli partszakaszon még szezonban is könnyű szerrel találhatunk csendes szirteket, önfeledt fürdőzésre, vagy néma ücsörgéshez.

Lovernica a gyermekes családok kedvenc helye, mert a víz sekély és csak lassan mélyül. Rengeteg a büfé, a fagylaltárus. A part homokos, így a legkisebbek is kedvükre homokozhatnak. Lovernicában azonban illik fürdőruhában téblábolni.

Ha az érkezés napján van időnk és energiánk, és esetleg még nincs szállásunk, érdemes körbejárni a szigetet és a saját benyomásaink alapján választani partszakaszt. Brac szigetét többnyire jó minőségű aszfalt utak hálózzák be. Ezeken az utakon minden fontos településhez eljuthatunk épségben és kényelmesen, ha betartjuk a közlekedési szabályokat, különös tekintettel az éles hegyi kanyarokra.

Egyedül a déli partszakasz meredeksége miatt nincs kiépített aszfaltút, de lassú tempóban a földutak használata sem okoz gondot. A forgalom sem jelentős a szigeten. Nagyobb turista és autóáradattal csak a komphajók érkezésekor kell számítanunk. A sziget felfedezése előtt egy marék aprót is tegyünk a zsebünkbe, mert a parti büféseknél vagy pékeknél az almával vagy túróval töltött bureket feltétlenül ki kell próbálni.

Látnivalók

A sziget felfedezésének az egyik legjobb, legpraktikusabb ráadásul környezetbarát módja, ha biciklire szállunk. Remek terepen, jelentős szintkülönbségeket magunk mögött hagyva, dús adriai levegőn kerekezhetünk. A Vidova Gora hegylánc, Bol közelében mindenkit próbára tevő kaptató, és a meredek déli part majd 1000 méteres szintkülönbséget jelent. Persze a kevésbé edzettek kismotorral is végigjárhatják a magasságokat és mélységeket. Brac szerpentinjein azért nem kell megszakadni, kényelmesen is elkarikázgathatunk, és akkor lesz időnk a tájban is gyönyörködni: Elvégre nem edzőtáborba megyünk.

Bolnál azok az aktív pihenők élhetik ki mozgásigényüket, akik a szörfdeszkákon jobban mennek, mint két keréken. A Brac és Hvar hegyláncai által alkotott medencében ugyanis mindig kedvező a szélerősség, és remekül lehet hasítani a hullámokat.

Kirándulásokat, városnézéseket Sibenikbe, Trogirba és Splitbe tehetnek az utazók, de érdemes megnézni Nin óhorvát templomocskáit, Knin középkori erődjét, a Krka-vízesést, a Kornati-szigetek, Vis és Korcula szigetét, és a Kék-barlangot.