Kertművészeti napok Fehérvárcsurgón

Vágólapra másolva!
Francia, olasz, görög és hazai dísznövénytermesztők, kerttervezők, kertépítők, kerti felszerelés- és bútorkészítők részvételével kezdődött meg pénteken a 2. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok háromnapos rendezvénysorozata Fehérvárcsurgón.
Vágólapra másolva!

A Károlyi-kastélyban és annak történelmi parkjában megrendezett program egy részét elmosta a reggel óta szakadó eső. Bár a parkban húsznál több - virágritkaságokat, palántákat, bonszajt, kertészeti gépeket, a kert "berendezéséhez" szükséges tárgyakat bemutató - standot építettek. Az első nap a rossz idő miatt a vártnál jóval kevesebben látogattak el a rendezvényre.

A rendezvény alkalmából nyitották meg a Virágos Magyarországért pályázat eredményeit bemutató fotókiállítást, valamint a fehérvárcsurgói Gróf Károlyi József Általános Iskola diákjai által a kastély díszudvarának felújításáról készített fényképfelvételekből álló tárlatot.

Szombaton a Kultúra és idegenforgalom témakörben rendeznek előadássorozatot, amelynek keretében a közép-európai történelmi parkhálózatról, a szlovén és csehországi történelmi parkokról, valamint a zöldturizmus lehetőségeiről lesznek előadások.

Vasárnap a táj- és kertművészet lesz a témája a tájépítészek eszmecseréjének. A program keretében pénteken este a Nádor Quartett koncertje szerez élményt a kastélyba látogatóknak.

A fehérvárcsurgói Károlyi kastély rehabilitációját az 1990-es évek elején az építtető ükunokája, a Párizsban élő, de egyre több időt Magyarországon töltő Károlyi György kezdte meg, azzal a céllal, hogy falai között Európai Kulturális Találkozó Központot hozzon létre. Az általa létrehozott Károlyi József Alapítvány által kidolgozott kulturális program 1995-ben elnyerte a Unesco Kulturális Világörökség emblémáját.

Az elmúlt években a kastély rekonstrukciójára létrehozott részvénytársaság koordinálásával felújították, rendbehozták a kastély kápolnáját, a déli szárnyát, a díszudvart, és folytatják az északi szárny rekonstrukcióját. A volt istálló átalakításával rövidesen szállóvendégek fogadására is alkalmas lesz a kastély. A klasszicista stílusú - mai formáját az 1800-as évek első felében elnyerő - épületegyüttes vagyonkezelését a Fehérvárcsurgói Károlyi Kastély Fejlesztő és Üzemetető Részvénytársaság végzi, a 2001-ben 99 évre megszerzett vagyonkezelői jog alapján.