Vágólapra másolva!
Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban virágzik az iparág, Magyarországon - oly sok máshoz hasonlóan - azonban még nem alakult ki a kultúrája a melegek és leszbikusok utaztatásával foglalkozó utazási irodák, szállodák működésének és elfogadottságának. Pedig az üzlet hatalmas és igény is lenne ilyen programokra.
Vágólapra másolva!

Európa nyugati felében már hosszú évek óta működnek kifejezetten melegek és leszbikusok utaztatásával foglalkozó utazási irodák. A kiterjedt ügyfélkörrel rendelkező cégek szinte mindegyike nyereségesen működik. Az évről-évre márciusban megrendezett berlini ITB turisztikai vásáron külön pavilonban állítják ki ajánlataikat a meleg utazási irodák, amelyek a tengerparti pihenéstől kezdve az északi-tengeri vitorlástúrán át az ázsiai kaland-nyaralásokig, vagy a luxushajó-kirándulásig terjednek.

Magyarországon természetesen más a helyzet. A világ meleg-utaztatással foglalkozó utazás irodáit tömörítő szövetség, az IGLTA csupán egyetlen magyar taggal rendelkezik. Az említett utazási iroda neve elhallgatását kérő ügyvezetője az [origo]-nak elmondta, hogy pusztán a hazai homoszexuális közösségre alapozva nem lehetne nyereségesen üzemeltetni a vállalkozást, így nem kizárólag melegeknek és leszbikusoknak ajánlanak utazásokat.

Az ügyvezető szerint Magyarországon sajnálatos kódon még nem alakult ki ez a fajta utazási kultúra a homoszexuális közösségen belül sem. Problémát jelent, hogy a potenciális ügyfelek többsége egyáltalán nincs tisztában a meleg utazások áraival, ezek ugyanis jóval magasabbak egy hagyományos utazás árainál. Egy egyhetes korfui apartmanos nyaralást már 50-60 ezer forintért meg lehet kapni, míg a melegeknek szóló ajánlatok nem ritkán ennek kétszeresére, háromszorosára rúgnak. A meleg utazási irodákban, sok érdeklődő meglepetésére nem működnek az úgynevezett last minute ajánlatok sem.

Ennek oka abban keresendő, hogy a meleg, vagy leszbikus utasokat vendégül látó szállodák más minőségű szolgáltatást kínálnak, speciálisan kiválasztott személyzet lesi a vendégek minden kívánságát, az ellátás is más, mint a megszokott szállodákban, ezeket a plusz szolgáltatásokat pedig meg kell fizetni. Európában is vannak olyan szálláshelyek, ahol kizárólag férfiakat, vagy hölgyeket fogadnak, de a legtöbb meleg/leszbikus szállodában bárki foglalhat szobát.

Az európai homoszexuális közösség legkedveltebb utazási célpontjai közé tartoznak a spanyol tengerpart egyes részei, például Benidorm, a kevéssé ismert Stiges vagy Ibiza, esetleg a Kanári-szigetek, de egyre népszerűbb a melegek körében a görögországi Mykonos szigete is. A toszkán tengerparton, 25 kilométerre Pisától felépült "a második Sitges". Viareggio polgármestere elhatározta, hogy idecsábítja a melegturizmust. Melegbarát szállodák, kempingek, apartmanok, bárok és éttermek épülnek, ingyenes melegstrandok nyíltak a tengerparton, és tavasztól késő őszig rengeteg program teszi vonzóvá ezt a partszakaszt.

A távolabbi, tengerentúli célpontok közül kiemelkedik Thaiföld, Brazília, Costa-Rica, de elsősorban az Egyesült Államok és Kanada. Ezekben az országokban régóta elfogadott és nagy kultúrával rendelkezik a melegek és leszbikusok utaztatása, külön ilyen célra épült üdülők, szállodák és szórakozóhelyek várják az érdeklődőket.