Vágólapra másolva!
A Chiemgauer-Alpok pompás vonulatai között megbúvó Inzell féltve őrzi falusias jellegét, bajor életmódját. Még a belföldről érkező német turisták is belátják, hogy a nyár semmit nem ér bajorkolbász, snapsz, hegyi túrák és sör nélkül.
Vágólapra másolva!

Az inzelliek szeretik hangsúlyozni a település falu jellegét. Nem szeretnének várossá fejlődni, mert úgy hiszik, akkor elvesztik hagyományaikat, és megkopik Inzell igazi, bajor mivolta.

Inzellben mindenki az idegenforgalomból él. Ezt misem bizonyítja jobban, minthogy mindössze 4500-an lakják a települést, de 5500 vendégágyat tartanak számon. Érdekes, hogy nyáron lényegesen több turista érkezik, mint télen, mert itt a sífutás gyorskorcsolyázás és a jégmotor mellett, a hagyományőrző rendezvények, a kerékpározás, a nordic walking, és az egyszerű erdei séták a legnépszerűbbek. Télen talán a fáklyás erdei séták és jégmotor versenyek a legérdekesebbek, amelyek már ugyanolyan népszerűek, mint a gyorskorcsolya küzdelmek.

A többnyire belföldről érkező pihenni vágyók mellett, a holland turisták egyenesen rajonganak ezért a terebélyes falucskáért. Ahogy Gerhard Steinbacher, a helyi turisztikai iroda vezetője mondja Inzellben összesen 670 ezer vendégéjszakát, töltenek a turisták, de egyelőre kevés közülük a magyar vendég. A jövőben szeretnének vendégül látni magyarokat is, aminek szerinte nem lesz akadálya, mert - ahogy mondja- a magyarok, ugyanúgy szeretik a természetet, a jó sört és házi kosztot mint a németek. Ma már magyar nyelvű katalógusokat és információs füzeteket is nyomtatnak, hogy kicsit közelebb érezhessük magunkat a bajor térséghez.

Arra is büszkék az inzelliek, hogy a falu nem öregedett el, annak ellenére, hogy a fiatalok a nagyvárosokba mennek tanulni, majd elutaznak világot látni, tapasztalatokat cserélni, de egy-két év után valahogy mindannyian hazatérnek.

Anni Friesinger - többszörös olimpiai és világbajnok gyorskorcsolyázó - itt töltötte gyermekkorát, és minden világversenyre az inzelli jégarénában készült, nem hajlandó még a közeli Münchenbe sem átköltözni, még akkor sem, ha felkészülését esetleg modernebb körülmények között végezhetné. Itt jobb a levegő, nagyobb a nyugalom, az emberek ott nyújtanak segítséget egymásnak, ahol tudnak - mondja a versenyző.

A közösség összetartása példaértékű. Inzell régi szabadtéri strandjának újjáépítési munkálatait, például önerőből végzi a város. Amikor megszületett a határozat, hogy a szabadtéri strand az EU követelményeknek nem felel meg, kiderült, hogy sok ezer eurós beruházás segítene csak az átépítésen. A helyiek úgy döntöttek, hogy megtartják a szabadtéri medence medrét, és a talajvizet felhasználva, kompresszoros vízmozgató rendszert kialakítva, úgynevezett natúr tavat építenek.

Az önkéntesek a faluházán jelentkeztek, ahol szakmák szerint beosztották egymást, ki mihez ért. A napozóágyas, gyerekeknek iszappancsolós tófürdőt júniusban adják át, és a tervek szerint a helyiek ingyen, de a turisták is mindössze 1-2 euróért már élvezhetik pihenést.