Óva intik a brit turistákat Magyarországtól

Vágólapra másolva!
Túlszámlázásra, a fizetés erőszakos kikényszerítésére és a hiéna taxisoktól való óvakodásra hívja fel a brit külügyminisztérium honlapja a Magyarországra érkező szigetországi turistákat. A fapadosok számának bővülésével egyre több brit turista érkezik hazánkba -írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A brit külügyminisztérium honlapjára nemrég a magyarországi utazásra készülő brit állampolgárokat az országban tapasztalható veszélyekre készíti fel. Az utazási tanácsok között szerepel, hogy a turisták figyeljenek az éttermi túlszámlázásokra, mert előfordulhat, hogy akár húszezer forinttal is átvághatják a gyanútlan vendégeket.

Figyelmeztetik az utasokat arra is, hogy ha az indokolatlanul magas számlát nem hajlandók kifizetni, előfordulhat, hogy erőszakkal kényszeríti8k őket a pénzfelvételre a bankautomatákból. A magyar taxisoktól is óva inti a brit külügyminisztérium a turistákat, és közli, hogy a vendégek semmi esetre sem kérjenek tanácsot az utcán parkoló fuvarozóktól.

Michwel Ward, a budapesti brit nagykövetség második embere a Népszabadság érdeklődésére mindezt azzal indokolta, hogy az elmúlt időszakban átlagosan heti egy panasz érkezik be a Magyarországon járt turistáktól. A diplomata szerint nem kívánják dramatizálni a helyzetet, csak egy létező problémára hívják fel honfitársaik figyelmét.

A figyelmeztető akcióra azért is volt szükség, mert a fapados légitársaságok számának növekedésével hétről hétre egyre több szigetországi turista érkezik a magyar fővárosba, ahol egy könnyű hétvégét jóval olcsóbban ki tudnak hozni, mint odahaza. Megfigyelhető ugyanakkor, hogy az"áldozatok" nem csak a fapados turisták köréből kerülnek ki, hanem a négy-. Ötcsillagos hotelek vendégei is panaszkodnak.

Számunkra sajnálatos, hogy nemcsak a brit, de a francia külügyminisztérium honlapján is szerepelnek hasonló figyelmeztető felhívások, amelyek szintén a magas taxisárakra és az éttermi túlszámlázásokra figyelmeztetnek. Az amerikai követség honlapján pedig több éve működik egy feketelista a rendszeresen túlszámlázó hazai éttermekről.

Fekete László, a Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. Ügyvezetője szerint kétségbeejtő, hogy egy-egy nagykövetség, vagy minisztérium honlapján olyan információk jelennek meg, amelyek általánosítanak és nem is helytállóak. Szerinte a brit vélemény az egész hazai turisztikai szezont tönkreteheti. A szakember szerint a brit külügyminisztérium honlapja egyedi esetekből általánosít, amelyek a világ bármely országában megtörténhetnek - írja a Népszabadság.