Vágólapra másolva!
Tavaly több mint egymillió vendég vette igénybe a balatoni kereskedelmi szálláshelyeket, s összesen 4,4 millió vendégéjszakát töltött ott el - mondta Galla Gábor, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója Balatonalmádiban, a cég balatoni bemutatkozóján.
Vágólapra másolva!

A vendégek száma 2004-hez képest 7,3 százalékkal bővült, a vendégéjszakák száma azonban stagnált - közölte a vezérigazgató. Megjegyezte: a vendégéjszakák korábbi öt-hatéves csökkenése után végre tavaly megállt ez a tendencia.

Galla Gábor szerint a tópart turizmusában egyre nagyobb szerepet játszik a belföldi vendégforgalom: 1990-ben a vendégeknek még csupán a 19 százaléka volt magyar, ma viszont már 38-40 százalékuk. 1998 és 2005 között mintegy 18 százalékkal csökkent a külföldi vendégek száma. Mint mondta: 1998-ban a balatoni vendégéjszakák 68,9 százalékát adták a külföldiek, 2005-ben pedig már csak 54 százalékát.

Az idei első negyedévben a tóparti turistaforgalmat kilenc százalékos növekedés jellemezte, de ez is a belföldi vendégszám 16,5 százalékos bővülésével magyarázható. Galla Gábor hangsúlyozta: a magyaroknak változatlanul a legnépszerűbb úti céljuk a Balaton, szerinte kétszer többen üdülnek ott nyaranta, mint az ugyancsak felkapott Horvátországban.

Elmondta: a hazai és a német turisták által eltöltött balatoni vendégéjszakák 78 százalékos részesedést jelentenek az összeshez képest. Hozzáfűzte: noha a külföldi turisták közt döntő többségben még mindig a németek vannak, tény, hogy míg 1998-ban 2,3 millió vendégéjszakát töltöttek a Balatonnál, addig 2005-ben már csak 1,4 milliót.

A cég felmérése szerint a hazai vendégek tíz utazásukból négyszer a Balatont választják úti célul. A tó imázsának kutatásánál kiderült az is, hogy a megkérdezett magyarok döntő többsége a Balatonhoz a kellemes pihenést, szép tájat, selymes vizet társítja, azt a minősítést pedig valamennyien elfogadták, hogy a Balaton nemzeti kincs.