Tábor vagy a nagyi - nyaralás a szünidőben

Vágólapra másolva!
Már csak alig egy hónap van hátra az iskolai nyári szünetekig, a szülők ilyenkor kezdik a lázas szervezkedést, hogy az órákon megfáradt gyermek hol is töltse a két hónapos szabadságot. Az olcsóbb iskolai táborozástól, a költséges külföldi nyelvtanuláson át a családi nyaralásig számtalan lehetőség kínálkozik.
Vágólapra másolva!

Míg a gyerekek már alig várják az utolsó kicsöngetést és a várva várt nyári szünet első napját, a szülőknek komoly szervezőmunkát igényel, hogy a gyerek(ek)et a nyári szünet idejére megfelelően el tudják helyezni, netán még tartalmas programokat is biztosítani a kicsiknek. A nyári szünet alatt általában 8-10 hétig kell megoldani az állandó felügyeletet, és ha a kétszer kéthetes szülői szabadságot, illetve a mondjuk egy hétig tartó nagyszülői felügyeletet leszámítjuk, még mindig több mint egy hónapot kell valahogyan megoldani.

A gyerekek táboroztatása, netán valamilyen külföldi tanfolyamra küldése pedig nem olcsó mulatság. A gyerekek számára évről évre nagyobb a kínálat táborozásra, nyaralásra, a szülők így a pénztárcájuk szabta korlátok mentén bőségesen választhatnak. A lehetőségek között vannak iskolai, önkormányzati táborok, de léteznek oktatási célú - például nyelvi - és a gyerekek hobbijához kapcsolható programok.

A táborok általában a nyári szünet teljes időtartama alatt várják a gyerekeket, de a legtöbb rendezvény a szünidő elején áll rendelkezésre. A táborok ára főként a helyszíntől, az ellátástól, az elhelyezés minőségétől és a foglalkozásoktól függ. Egy egyhetes bentlakásos tábor ára 20-25 ezer forintnál kezdődik, de például a számítógépes, vagy nyelvi táborok - még az itthoniak is - ennél jóval drágábbak. Évről évre probléma, hogy a táborozásokon pont a legszegényebb családok gyermekei nem tudnak részt venni, akiknek pedig a legnagyobb szükségük lenne rá.

A legáltalánosabbak és a gyerekek körében is legnépszerűbbek az iskolai, vagy óvodai táborok, amelyet ma már szinte minden iskola biztosít diákjainak. Ezek előnye, hogy a gyerek ismerős barátok és ismerős tanárok, felügyelők társaságában tölthet el egy hetet, nem kell idegen gyerekekkel megismerkednie, bár ez utóbbi igen hamar leküzdhető probléma. Egy ilyen táborozás 5-7 napra kb. 20 ezer forintból megúszható és ezért a kicsik teljes ellátást kapnak, foglalkozásokon vehetnek részt, kirándulni viszik őket.

Olcsóbb megoldásnak számítanak az önkormányzatok által szervezett napközis táborok, ahol már napi 400-500 forintból is megoldható a gyerekek felügyelete. Ezek a táborok rendszerint reggeltől estig biztosítanak felügyeletet, étkezést és foglalkozásokat a gyerekek számára.

A legnagyobb választék azonban az üzleti alapon szervezett táborokból van, de értelemszerűen ezekért nagyobb összeget kell kifizetniük a szülőknek. Az ilyen nyaralási lehetőségek 30-60 ezer forint között mozognak átlagosan, de természetesen van ettől drágább lehetőség is. A táborok főként vidéken megrendezett kirándulások, valamilyen sporttevékenységgel, tanulással, természetjárással egybekötve. A tavalyi adatok alapján ezeket a lehetőségeket a kevésbé jómódú, többgyermekes családok többségében már nem tudták igénybe venni.

Idén is elérhető az interneten a Budapesti Művelődési Központ Mini Tipp című vakációs programgyűjteménye, ahol részletes tájékoztatást kaphatnak a szülők a rendelkezésre álló hazai és külföldi táborozási lehetőségekről. A bentlakásos táboroktól kezdve a külföldi nyelvi táborokig széles a kínálat, sőt külön tábor- és szálláshely lista is megtalálható itt például a tantestületek segítségére. A bentlakásos és napközis táborok tematikus felsorolásából pedig minden szülő kiválaszthatja a gyermeke számára legérdekesebb foglalkozásokat az indián és mesetábortól kezdve a cirkuszművészeti, vagy horgásztáborig.