Trieszt és Velence várja a magyarokat

Vágólapra másolva!
Tavaly negyvenezer magyar vendég érkezett a Magyarországhoz legközelebb eső olaszországi tartományba, Friuli Venezia Giuilába - közölték a tartomány idegenforgalmi vezetői egy, a közelmúltban rendezett prezentáción. A turisztikai szakemberek reménye szerint ez a szám a jövőben jelentősen nőni fog, mert rövidesen elkészül a Magyarországot Szlovénián át Trieszttel összekötő autópálya.
Vágólapra másolva!

Közúton, vasúton és repülőn évente közel 1,7 millió turista keresi fel Velence és Trieszt tartományát, ahol a legváltozatosabb élmények és programok várják a vendégeket.

Több mint 140 kilométernyi homokos tengerpart, lagúnák, meredek szirtek, kis öblök, óriásparkok, hatalmas tengeri akváriummal, gigantikus csúszdák, halászfaluk és elegáns fürdő és nyaralóhelyek csábítják az erre utazókat.

Történelmi emlékek, építészeti csodák, gazdag múzeumok, zajos éjszakai szórakozás, különleges természetvédelmi területek és sportolási lehetőségek tartoznak a terület kincsei közé.

A világhírű és páratlan Velencén kívül itt található az Adria egyik legismertebb üdülőhelye, az Udine megyei Lignano Sabbiadoró, amelynek érdekessége, hogy Ernest Hemingway fedezte fel és Olaszország Floridájaként emlegette.

Az itteni konyha legérdekesebb fogásai az egyszerű népi ételek, mint a jota, a káposztás, zöldséges bableves, a cipóban sült sonka, vagy a porcina, ami vegyes főtt hús és hurkafélék egyvelege, az almás rétes, és az olvasztott vajba forgatott szilvás gombóc.

Az árpa és a bableves kedvelt egytál ételek, de szívesen fogyasztják a bárányt és a vadhúsokat is. A színtiszta vadhúsból készített kolbászféle, a petina különlegesen finom. Újabban finomra darált bárányból és marhahúsból készül a kolbász, amelyet ánizzsal ízesítenek.