Szaúd-Arábia nyitna a turisták felé

Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábia példátlan kampányt kezdett annak érdekében, hogy felkeltse a nem muzulmán turisták érdeklődését: még "éjszakai élet" bemutatását is ígéri az ultrakonzervatív, szigorú alkoholtilalmat érvényesítő, a nyilvános helyeken a férfiakat és nőket lehetőleg elkülönítő monarchia illetékese.
Vágólapra másolva!

Az Öböl-országok turisztikai nagyhatalmának számító Dubajban rendezett idegenforgalmi szalon alkalmából maga Szultan bin Szalman herceg, a szaúd-arábiai turisztikai hatóság vezetője jelentette ki: olyan élményt kínálunk, amely vendégeink szívére és szellemére egyaránt hatással lesz, és még éjszakai életet is.

Semmit nem akarunk elrejteni, megnyitjuk a kapukat, hogy az egész világ láthassa királyság életét - fejtette ki a herceg, hozzátéve persze, hogy éjszakai életen nem annak nyugati formáit kell érteni, hanem olyan tevékenységeket, amelyek családi keretben zajlanak. A szaúdiak kedvelik például az éjszakai piknikeket, amelyek során vízipipát szívnak, és bőségesen kortyolgatják a keserű kávét és a teát.

A turizmus fellendítése érdekében Szaúd-Arábia, amely elsősorban a két muzulmán szent városába, Mekkába és Medinába irányuló zarándoklatokról híres, de jelentős régészeti nevezetességekkel is rendelkezik, megkönnyíti a vízumkiadást: ezeket a turisztikai hatóság által kijelölt utazási irodákon keresztül lehet majd beszerezni.

Szultan herceg kijelentette, hogy a vízumkéréseket 24 óra alatt fogják teljesíteni - ez rekord lenne Szaúd-Arábiában, ahol egy egyszerű látogató vízum megszerzése akár hónapokba is került, ha egyáltalán megadták. Igaz, vízumra a jövőben sem számíthat akárki.

A herceg világosan leszögezte, hogy első osztályú, igazi turistákról lehet csak szó, akik megfizetik a felajánlott idegenforgalmi szolgáltatások árát. Hozzáfűzte, hogy nem a muzulmán zarándokokra utalt, hiszen azok milliói rendszeresen részt vesznek a hagyományos Omra és Hadzs zarándoklatokon.

A királyság által figyelembe vett turisták 70 százaléka a hagyományos kultúrára alapozott turizmust igényli, ezért új helyeket tesznek majd hozzáférhetővé, például hagyományos építésű falvakat, amelyeket restaurálnak, látogathatóvá teszik a történelmi helyszíneket és a természeti szépségeket.

Szaúd-Arábia vörös-tengeri partjai a mélytengeri búvárkodás számára rendelkezésre álló legszebb térségek közé számítanak, az ország délkeleti részén található Rab-el-Háli sivatag pedig a terepjárók szerelmeseinek paradicsomává válhat - fűzte hozzá a herceg.

Az AFP tudósításában megjegyzi: Szaúd-Arábia nemzetközi megítélését beárnyékolja, hogy az országban továbbra is a szigorú, középkori Saría muzulmán törvényhozását alkalmazza, s hogy számos szaúdi játszik szerepet a nemzetközi terrorizmusban - élükön Oszama bin Ladennel, a szeptember 11-i merényletek kitervelőjével, illetve azok több végrehajtójával. Hozzáfűzi azonban, hogy ugyanakkor az ország, amely decemberben csatlakozott a Kereskedelmi Világszervezethez.

Szultan herceg becslése szerint az ország a zarándokok milliói mellett a következő évtized végére már évi másfél millió turistát vonzhat, bár szelektív módon. A turizmus 2020-ra az ország GDP-jének 18 százalékát szolgáltathatja, hozzájárulva ahhoz, hogy a kőolaj-exporttól (ebben Szaúd-Arábia világelső) való egyoldalú függés helyébe, amely ma még jellemző, a bevételek diverzifikálódása lépjen.

E cél érdekében az ország több milliárd dollár értékű befektetéseket tervez és arra készül, hogy megszüntesse a nemzeti légi társaság kizárólagosságát a belső vonalakon. A turizmus fejlesztése azonban a biztonsági helyzet alakulásától is függ, az ország könyörtelen háborúban áll 2003 óta az Al Kaida terroristáival, akik több gyilkos merényletet szerveztek területén.