Leszállt Sármelléken az első Ryanair-gép

Vágólapra másolva!
Közel 2 milliárd forintos beruházás zárásaként csütörtökön ünnepélyes keretek között avatták fel a Fly Balaton Repülőtér utasterminálját és egyben ünnepélyes keretek között fogadták a Ryanair diszkont légitársaság első London-Balaton menetrend szerint járatát Sármelléken kedden.
Vágólapra másolva!

Némi késéssel és 145 utassal a fedélzetén landolt Európa legnagyobb fapados légitársaságának London(Stansted)- Balaton járata, egy új Boeing 737-es gép, amelyet a régiófejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter, a légitársaság és a repülőtér vezetői fogadtak. A gép rövid idő múlva hasonló számú utassal startolt London felé.

A Ryanair közleménye szerint a társaság járatai hetente három alkalommal - kedden, csütörtökön és szombaton - fognak közlekedni London-Stansted repülőteréről a sármelléki FlyBalaton repülőtérre. A Londonból Sármellékre, valamint a Sármellékről Londonba tartó első járatok szinte összes helyét lefoglalták. A társaság adatai szerint eddig közel 10 ezer helyet foglaltak le a Magyarországon először megjelenő diszkont légitársaság járataira.

Kolber István a járatfogadó és terminálavató ünnepségen elmondta: a sármelléki nemzetközi regionális repülőtér nemcsak a Balaton-térség, hanem az egész Nyugat-Dunántúl idegenforgalma és más gazdasági ágak szempontjából is felértékelődött. Ami pedig a brit turistákat illeti: számuk folyamatosan nőtt az elmúlt 10 évben és 2005 óta Nagy-Britannia - Németország után - a második legjelentősebb turisztikai partnerré vált.

A tárca nélküli miniszter méltatta az ír-magyar befektető és működtető, a Cape Cleair Aviation Kft., az idegenforgalmi és önkormányzati partnerek sikeres együttműködését a beruházás érdekében, amelyhez 358 millió forintnyi állami és 65 milliós regionális pályázati forrás is hozzájárult.

A Ryanair közép-európai értékesítési vezetője, Tomasz Kulakowski elmondta: 332 járatuk indul 15 központból, évi 40 millió utast szállító és átlagosan 2 éves gépekkel. Csak a London-Balaton járatunkon 40 ezres utasforgalmat tervezünk ebben a gazdasági évben, ami egyben 40 embernek új munkahelyet is jelent - hangsúlyozta az értékesítési vezető. Hozzáfűzte: a londoni járatindítás okán meglepően kedvezményes és szeptemberig tartó utazási akciót indít a Ryanair.

Gubicza Ágoston, a Fly Balatont fejlesztő és működtető cég ügyvezető igazgatója közölte: a londonival együtt összesen 12 célállomásra indítanak járatokat Sármellékről, Dániától Svájcig, Németországtól Oroszországig, és várhatóan újabb járatok bővítik az utazási kínálatot a következő hónapokban. Az új terminál akár évi 300 ezer utas fogadására is alkalmas - mondta.

Az ügyvezető elmondta: Zalában működő jelentős nemzetközi cégekkel kezdtek tárgyalásokat a Fly Balaton fejlesztésének újabb szakaszáról, a légi export-import áruszállítást is bekapcsoló logisztikai központ építéséről. Eközben folyik a további út- és parkolóhely bővítés, és volt szovjet légibázis vadászgép-hangárainak lebontása is; az utóbbiak közül kettőt múzeumi és más célra meghagyunk, felújítunk - fűzte hozzá Gubicza Ágoston.